HPD GOJZERICA POŽEGA- Botanički izlet: Berba borovnice na Papuku

Datum objave: 29. 6. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Članovi HDP Gojzerica organizirali su botanički izlet na Papuk. Organizator i vodič izleta bio je Ivica Šnajder, a u svježini Papuka uživalo je više od 40 malih i velikih planinara.

‘Jesu li to svatovi? Otkuda toliki auti na cesti? Što je ovo?!” – neka su od pitanja koja su postavljali Veličani, dok su gledali u kolonu automobila koja se jučer kretala kroz naselje. Točno 44 osobe (tu je bilo djece, roditelja, djedova, baka, vodiča, planinara i dr.) sudjelovale su na tradicionalnoj Berbi borovnice na Papuku, koju svake godine u ovo vrijeme organizira Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica iz Požege.

Veselo društvo se okupilo u Požegi ispred sjedišta društva, gdje su se podijelili u 15-tak automobila kojima su se prevezli do Starog kamenoloma u Velikoj. Ondje su ostavili vozila i nastavili pješice do Šumarskog fakulteta, usput uživajući u nabujaloj vegetaciji i žuboru planinskog potoka. Došavši na ”Šumarski” napravili su pauzu, prije prelaska potoka i uspona na lokaciju bogatu borovnicom. ”Većina  Gojzerica posjeduje dozvolu za branje šumskih plodova, koje smo ishodili od Hrvatskih šuma. Oni koji imaju takve dozvole slobodno mogu brati borovnicu, dok ostali smiju samo gledati i uživati u prirodi. Za sve smo pripremili edukativni program, po završetku berbe,” napomenuo je organizator i vodič ovog izleta  Ivica Šnajder.

Berba borovnice bila je tek smibolički poticaj za izlet jer različite generacijske skupine jednostavno su se opustile zajedno i uživale u prirodi i njenim plodovima. Nakon berbe borovnice organizator izleta Ivica Šnajder, zainteresirane je upoznao s nekim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom bogatom staništu, te s njihovim ljekovitim svojstvima. Posjetili su i zgradu Šumarskog fakulteta, a izlet je protekao u veselju, dobrom raspoloženju i uživanju u prirodi pri čemu su prednjačili najmlađi. Veselje se osjetilo u zraku i po izrazima na licima roditelja.” Ali na kraju svemu lijepome dođe kraj, pa tako i ovoj zajedničkoj avanturi. Do godine se opet vidimo!” poručili su organizatori.

TEKST: S. P./V. T.           FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn