HPD GOJZERICA POŽEGA – 25. Proljeće na Bilogori

Datum objave: 26. 4. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Planinari HPD Gojzerica Požega ove godine odazvali su se pozivu prijatelja iz Bjelovara i zajedno s njima su obilježili tradicionalno 25. Proljeće na Bilogori.

Vodič ovog izleta bio je Višeslav Turković. U ranu zoru prije dolaska u Bjelovar osvojili su najviši vrh Bilogore – Stankov vrh 309 mnv, koji se nalazi iznad sela Jagnjetovac nedaleko od Koprivnice. Puni dojmova spustili su se do Bjelovara i PD Kamenitovca, gdje je zakazana organizacija manifestacije.

HPD Bilogora Bjelovar društvo je duge tradicije, a prije točno 24 godine započeli su s obilježavanjem Proljeća na Bilogori te se ova planinarska manifestacija isprofilirala u nešto posebno i zanimljivo. Ove godine nakon stišavanja situacije s Corona virusom, mogli su jubilarnu 25. manifestaciju organizirati u punom obimu. Ispred planinarskog doma Kamenitovac organizirali su tradicionalni planinarski doručak za sve planinare, a nakon toga pozvali su ih na četiri zanimljive staze zavisno od njihovih mogućnosti i prohtjeva. Bilo je tu za svakoga ponešto, a ”Ježići” bili su najzanimljiviji u pratnji svojih roditelja, djedova i baka.

Požeški planinari otišli su na najdužu, ali najzanimljiviju stazu prema Pohajdinom bunaru u dužini od 15 km. Bilogora im je ponudila sve ono najljepše što može planina ponuditi u proljeće; prekrasnu zelenu boju, svježi zrak i dobro društvo prijatelja planinara iz cijele Hrvatske.

Po povratku sa staza domaćini su organizirali hranu, piće i tamburašku glazbu za sve uzvanike. Požežani su se rastali od domaćina s obećanjem ponovnog dolaska, te u rado viđenje na 6. Obiteljskom izletu na godinu u Požegi. U dobrom raspoloženju nastavili su prema Velikom Grđevcu, rodnom mjestu dječjeg pisca Mate Lovraka, gdje su posjetili ”Centar Mate Lovraka” u kojem se nalazi originalni vlak u kojem se snimao kultni film ”Vlak u snijegu”. Osim toga ovdje se nalazi i replika mlina u kojem se snimao drugi kultni film ”Družba Pere Kvržice” prema pričama Mate Lovraka. Ovdje su se odmorili, popili kavu i sve dobro razgledali, a onda su nastavili put kući.
U Požegu su stigli u kasnim večernjim satima, puni elana i dobrih dojmova s izvrsno provedeng dana.

TEKST: S. P. /V. T.                      FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn