HPD GOJZERICA POŽEGA – 25. Memorijalni pohod ”Fokinom stazom 1991.”

Datum objave: 19. 12. 2021. | Kategorija: Susreti

POŽEGA/PAKRAC – I ove godine planinari HPD Gojzerica Požega pohodili su 25. Memorijalni pohod ”Fokinom stazom 1991”. Domaćini Grad Pakrac i matično planinarsko društvo PD Psunj, organizirali su tradicionalni pohod u spomen na mučki ubijene hrvatske branitelje.

Naime 29. prosinca 1991. godine Marijan Kuhlavi Foka zapovjednik 76. samostalnog bataljuna Pakrac i još 6 branitelja iz 55. samostalnog bataljuna Bjelovar, naletjeli su na srbo-četničku zasjedu u pakračkim vinogradima. U ovoj zasjedi Foka je ranjen dok su ostala šestorica ubijeni, a kako ne bi živ pao u ruke neprijateljima presudio si je očevom Beretom. U spomen na ovaj tragični događaj već 25 godina organizira se pohod, na kojem sudjeluju mnogobrojni građani, dužnosnici, branitelji, policija, vojska i planinari.

”Priča počinje pred novu godinu 1996., kada je pala ideja da se propješači put od Pakraca i pakračkih vinograda do planinarskog doma „Omanovac”, u spomen na pogibiju branitelja i člana PD „Psunj”, Marijana Kulhavog Foku i šestoricu njegovih suboraca. Pohod se planirao na  5. obljetnicu njihove pogibije za nedjeljno jutro 29. prosinca 1996. godine, s polaskom u 8:30 od caffe bara “Stari Pjer” u kojemu su Fokini prijatelji znali kratiti vrijeme i u kome je pala odluka o Fokinoj stazi. Kod spomen obilježja u području brda Čukur, kojeg su na mjestu pogibije podigli Županija Bjelovarsko-bilogorska i bjelovarska udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i koje je otkriveno 13. studenog 1996. godine, desetorica inicijatora 1. pohoda Fokinom stazom zapalili su svijeće. Na godišnjoj skupštini planinarskog društva “Psunj” održanoj 15. veljače 1997. godine, odlučeno je da se planinarski put od Pakraca pokraj crkvice Svetog Roka i kroz sjeverne pakračke vinograde, na pravcu za planinarski dom “Omanovac” proglasi “Fokinom stazom”. Staza je iste godine i markirana. Međutim zbog blizine božićnih i novogodišnjih praznika, datum održavanja pohoda pomiče se na prvu subotu prije Božića.” – izvor web stranica PD Psunj Pakrac.

Ove godine okupljanje je bilo na Trgu bana Josipa Jelačića u centru Pakraca, uz planinarski doručak i čaj koji su organizirali domaćini iz PD Psunj Pakrac. Osim toga planinari su imali mogućnost posjetiti Muzej grada Pakraca, kao i Muzej vojne i ratne povijesti koji ih je privukao svojim mnogobrojnim eksponatima iz ne tako davne prošlosti.

TEKST: S. P.              FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn