HPD GOJZERICA: Povijest slavonskog planinarstva – predavanje Otmara Tosenbergera

Datum objave: 24. 11. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Dugogodišnji tajnik i predsjednik Slavonskog planinarskog saveza (danas Slavonskih planinara) Otmar Tosenberger iz Đakova odazvao se pozivu požeških “Gojzerica” te održao predavanje o povijesti slavonskog planinarstva i razvoju Slavonskog planinarskog puta.

Predavanje je održano 23. studenog u prostorijama ‘HPD Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu.”Ovo predavanje je povodom petogodišnjice postojanja našeg društva, kao i povodom primanja našeg društva u Slavonske planinare” rekao je predsjednik HPD Gojzerica Višeslav Turković.

Tema je bila svima zanimljiva, tako da je predavač tijekom cijelog predavanja odgovarao na mnogobrojna pitanja znatiželjnih planinara. U svom predavanju spomenuo je Julija Kempfa, Tomislava Mrnjavčića, Antuna Petkovića, Tomislava Sableka, Ivana Jakovinu (Malog pajdu), Milana Kaučića (Velikog pajdu), Ivana Martineka i Josipa Garilovića, kao poznate Požežane značajne i zaslužne za razvoj planinarstva u gradu i okolici. Spomenuo je osnivanje prve podružnice HPD-a u Požegi pod nazivom ”Papuk” još daleke 1898 godine, osnivanje HPD Sokolovca 1950. godine i Stanice HGSS-a Požega 1969. godine (prve stanice HGSS-a u Slavoniji).

Nastavio je detaljnim opisom razvoja Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice u Republici Hrvatskoj te ostalim važnim podacima vezanim za turne i etapne obilaske. Pokazao je sve verzije dnevnika, značaka i priznanja kroz povijest i završio ispraćen gromoglasnim pljeskom planinara. Tijekom prosinca ili siječnja slijedi još jedno zanimljivo predavanje, svima poznatog i uspješnog hrvatskog alpinista čiji identitet se čuva zbog iznenađenja, najavljeno je ovom prilikom.

TEKST: S. P.                 FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn