HPD GOJZERICA – Prvi memorijalni pohod “Od Premužića do Štampara”

Datum objave: 11. 10. 2021. | Kategorija: Lifestyle

ORIOVAC – HPD Gojzerica Požega u svojoj Podružnici u Oriovcu, organizirala je 10. listopada prvi memorijalni planinarski pohod u spomen na hrvatske velikane Antu Premužića i Andriju Štampara.

Prvi memorijalni pohod “Od Premužića do Štampara”, unatoč lošem vremenu i kiši okupio je 100-tinjak planinara iz cijele Hrvatske. Uz domaćine iz HPD Gojzerica bili su tu planinari iz: PD Zavižan Senj, HPD Cibalija Vinkovci, PD Dilj Slavonski Brod, HPD Vidim Kutjevo, HPD Sokolovac Požega i HPD Bršljan-Jankovac Osijek, dok su osiguranje pružali spasioci Hrvatske gorske službe spašavanja iz Slavonskog Broda. Okupljenim planinarima u varogasnom domu u Oriovcu dobrodošlicu su zaželjeli voditelj podružnice Zoran Ivezić, načelnik općine Oriovac Antun Pavetić , Karlo Tomljenović – predsjednik udruge MOST 365 i inicijator događaja, Matija Jošić predsjednik općinskog vijeća i predsjednik HPD GojzericaVišeslav Turković.

Planinari su kod  spomenika poginulim braniteljima zapalili svijeće i zahvalili se minutom šutnje. Prva staza Putevima Andrije Štampara – vodila je preko Dilja u Brodski Drenovac do rodne kuće Andrije Štampara i natrag u Oriovac u dužini 20 km. U Brodskom Drenovcu planinari su obišli ostatke rodne kuće Andrije Štampara, njegove bunare, crkvu Sv. Dimitrija s glagoljskim natpisima i obližnje izletište Viljevo. Druga staza Putevima Ante Premužića vodila je cestom do Slavonskog Kobaša i njegove rodne kuće te natrag prema Oriovcu u dužini 16 km. Na cilju ispred rodne kuće Ante Premužića dočekala ih je njegova rođaka, a nakon pohoda obje grupe vratile su se u Oriovac, gdje ih je čekao topli grah uz piće i glazbu.

Cijeli program su upotpunili domaći OPG-ovi koji su planinarima omogućili da se povoljno opskrbe kvalitetnim proizvodima ovog kraja. Prilikom rastanka pala su obećanja da se svi vraćaju i na godinu, uz nadu da će tada biti mnogo ljepši vremenski uvjeti. Za očekivati je da će u budućnosti ovakvi susreti prerasti u značajnu i svima poznatu manifestaciju, u organizaciji HPD Gojzerica – Podružnica Oriovac.

TEKST: S. P/ HPD Gojzerica             FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn