HPD GOJZERICA – Obilježena 90. obljetnica Premužićeve staze na Velebitu

Datum objave: 03. 5. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA/ ORIOVAC – Planinari HPD Gojzerica Podružnica Oriovac organizirali su protekli vikend izlet na poznatu Premužićevu stazu na Velebitu. Izlet je organiziran povodom 90-godišnjice ove planinarske staze čiji je graditelj, Ante Premužić rođen i odrastao u Slavonskom Kobašu, selu na području općine Oriovac.

Izlet su podržali načelnik općine Antun Pavetić i općinski vijećnik Karlo Tomljenović (inače član društva) . Općina je financirala prijevoz autobusom, pa se na izlet prijavilo mnogo mladih ljudi. Izlet je vodio i organizirao Boro Jukić, inače licencirani vodič iz središnjice u Požegi. Organiziranim prijevozom stigli su do planinarskog doma Alan, koji se nalazi na Središnjem Velebitu p su krenuli u osvajanje obližnjeg  vrha Zečjak (1622 mnv). Krenuli su Premužićevom stazom na kojoj nije bilo snijega, ali snijeg se pojavio čim su skrenuli sa staze i krenuli prema vrhu. Užitak zbog uspona i odmor potrajali su neko vrijeme, a onda je uslijedila zajednička fotografija i povratak u dom. Silazak s planine bio je jednako težak, pa čak i teži zbog stalnog propadanja i proklizavanja na vlažnom snijegu.

Sljedeće jutro ustali su rano, doručkovali i krenuli na stazu, prethodno se podijelivši u tri skupine. Svi su krenuli Premužićevom stazom od Alana prema Rossijevoj kolibi, a bili su podijeljeni prema jakosti i brzini skupine. Na kraju zbog loših uvjeta i snijega na stazi, ni najjača grupa nije stigla do Rossijeve kolibe i vrha Gromovača, već je stazu skratila za trećinu i popela se na Krajačev kuk (1659 mnv). Dio iz druge skupine također je dosegao isti vrh, dok se najslabiji dio ekipe okrenuo na polovici puta i vratio natrag do smještaja. Ujutro na samom polasku sve tri skupine skrenule su i usputno osvojile obližnji Alančić (1611 mnv) te nastavile Premužićkom prema zacrtanom cilju. Po završetku izleta vodič i organizator Boro Jukić, osvrnuo se na netom završeni izlet: ”Njegova Visost “Velebit”…dva dana uživanja na Velebitu sa najboljom mogućom ekipom. Svima srce ispunjeno radostima, novim doživljajima i pričama. Posebnu težinu nosi to da je ovo nekima bilo prvo ozbiljnije planinarenje.Kao vodič ponosan sam na cijelu ekipu jer smo svi različiti, a opet u planinama smo isti. Poštovati planinu znači poštovati sebe. I na kraju spomenuti Antu našeg dobrog duha i Frana koji ima 14 godina, a već je pobjednik. Sav taj doživljaj ne bi bio tako dobar i savršen da nismo u istom društvu HPD Gojzerica.”

TEKST: S. P.                    FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn