HPD GOJZERICA: 27. Memorijalni pohod – Fokinom stazom 1991

Datum objave: 17. 12. 2023. | Kategorija: Lifestyle

PAKRAC – Planinari HPD Gojzerica Požega posvetili su 16. prosinca 2023. godine poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama stradalim tijekom domovinskog rata sudjelujući na 27. Memorijalnim pohodom ”Fokinom stazom 1991”, koji se obilježava u spomen na poginule hrvatske branitelje stradale u obrani grada Pakraca.

Čuveni heroj domovinskog rata Marijan Kuhlavi – Foka poginuo je u kasnu jesen 1991. godine zajedno sa svojim kolegama, u četničkoj zasjedi na obroncima Psunja. Kako se ne bi zaboravila njihova žrtva, građani i planinari zajedno obilježavaju ovaj dan već 27 godina. Uz put stali su u selu Bučje, gdje se tijekom domovinskog rata nalazio logor za zarobljene hrvatske civile. Mnogi su nevini ljudi prošli strašne torture u ovom četničkom logoru i ovdje ostavili svoje živote. Vlado Crnković, vodič ovog izleta, zapalio je lampion u spomen na sve nevine civilne žrtve te su se zajedno pomolili za njih. Nakon toga nastavili su do Pakraca, gdje su ih dočekali ljubazni domaćini.

Prije polaska na stazu mogli su obići Muzej domovinskog rata, kao i Muzej grada Pakraca te vidjeti zanimljive eksponate. Iza 10 sati krenula je duga povorka kroz grad Pakrac, sastavljena od hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca, građana i planinara. Zajedno su hodali do mjesta pogibije, gdje je svečano odana počast poginulima uz paljenje svijeća i molitvu, a onda se nastavilo put planinarskog doma Omanovac. Staza je bila strma i skliska, a hladan vjetar im je dodatno otežavao uspon.

Stigavši do cilja bili su nagrađeni izvrsno pripremljenim grahom i toplim napicima. Nakon što su povratili energiju i dobro se ugrijali, krenuli su natrag kako ih ne bi ulovio mrak. Prošli su preko Kalvarije, gdje su se još jednom poklonili civilnim žrtvama koje je i ovdje posijao agresor. U sami sumrak stigli su umorni do Pakraca, gdje su se okrijepili kuhanim vinom i ostalim toplim napicima. Nakon okrijepe i dužeg odmora, morali su krenuti kući u Požegu.

TEKST: S. P.                         FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn