HKUU TRENK – Trenkovci predstavljali novogradiški kraj na Festivalu Svi zaJedno Hrvatsko Naj u Vukovaru

Datum objave: 09. 5. 2023. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” Nova Gradiška protekle nedjelje sudjelovali su na Festivalu Svi zaJedno Hrvatsko Naj u Vukovaru. Riječ je o Festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija. 

Trenkovci su se predstavili s plesovima novogradiškog kraja, a prezentirali su šetana kola, koja su upisana u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike  Hrvatske. Festival je okupio brojna društva iz Republike Hrvatske koja su predstavljala svoj kraj, manifestacije i običaje koje njeguju.

Riječ je o velikom Festivalu koju je trajao od 05.-07.05. i na kojemu je sudjelovalo više od 1000 izvođača.”Vidjeli smo prethodnih godina da je riječ o predivnom  događaju i ove godine dobili smo poziv da sudjelujemo. U Vukovaru smo bili nekoliko puta, ali nikada nismo imali čast zaplesati u Gradu heroju. Tako da smo se rado odazvali. Hvala svim članovima koji su podržali ideju, dan je bio predivan, a mi ponosno predstavili Novu Gradišku”, kaže tajnica i voditeljica, Vesna Vlaović.

Putovanje je realizirano pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška. A pred Trenkovcima su još brojni festivali, smotre i nastupi. “Idemo na Smotru u Veliku i Satnicu Đakovačku, zatim u Dragalić, Tijelovska procesija u našoj Župi, pa na manifestaciju Vinodar u Daruvar, dok djeca putuju u Podcrkavlje. Održat ćemo našu Dječju smotru folklora “Djeca u EU mogu skupa” 17.06., pa na zasluženi odmor. Na jesen nas očekuje veliki Jesenski festival u Grazu, Smotra u Čepinu, te odlazak naših glumaca na Festival hrvatske pučke drame u Murskom Središću. Sudjelovat ćemo i na svim Župnim svetkovinama i događajima. A na jesen se pripremamo i za koncert povodom Dana grada “Sačuvajmo običaje stare”. Puno toga je pred nama, ali mi smo vrijedni, uporni i organizirani. Volimo imati plan rada i pažljivo se za sve pripremiti”, poručuje predsjednica udruge Verica Vuković.

Svi koji se žele priključiti Trenkovcima, probe su svaki petak u staroj crkvi na Priključku, Kralja Zvonimira 106.

IZVOR: HKUU Trenk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn