HKUU TRENK NOVA GRADIŠKA – Dječja smotra šetanih kola okupit će ove subote oko 200 malih sudionika

Datum objave: 27. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, u Novoj Gradiški u subotu 29.veljače 20020. održat će se manifestacija “Djeca u Europi mogu skupa” – Dječja smotra šetanih kola.

U 18.00 sati u Domu kulture predstaviti će se dječje folklorne skupine kulturno umjetničkih društava: “Voloder”, “Dragalić”, “Cernik”, “M. A. Relković” Davor i HKUU “Trenk” Nova Gradiška, a očekuje se oko 200 sudionika ove manifestacije.

Ove godine naglasak je stavljen na šetana kola, koja su na popisu Nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture RH. “Šetana kola specifična su po tome što se izvode bez pratnje tamburaša, a započinje ih počimalja ili počimač. Postoji kolo na sporo i na brzo. Pjesme i riječi opisuju mjesta, okolicu, ljude i događaje. Mogu biti vesele, tužne, ali i smiješne i rugajuće.Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost,” pojasnila je Vesna Vlaović, tajnica HKUU “Trenk” Nova Gradiška.

TEKST: S. P.        FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn