HKUD SLAVONIJA JAKŠIĆ – Oživio stari zimski običaj, čijalo se perje meko kao duša

Datum objave: 07. 12. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – U starom vatrogasnom domu u Jakšiću HKUD Slavonija prikazao je vrlo vjerno stari zimski običaj čijala. Čuvare tradicije svojim su dolaskom podržali brojni mještani, a svi su uživali u dobroj zabavi, pjesmi i zajedništvu.

“Ovo je prvo čijalo koje organiziramo u Jakšiću. Drago mi je da upravo mi, članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija za Dane općine možemo prikazati dio tradicije, čijalo koje se događalo u vrijeme naših baka i prabaka,” rekao nam je predsjednik HKUD Slavonija Dario Pažin.

“Ima naših članova koji se sjećaju tog običaja, ali imamo i članova koji to nikada nisu radili pa je to i za njih izazov u dijelu očuvanja folklorne baštine. Naš prikaz donosi kako se perje čijalo da, riječima naših baka, “bude kao duša” da se pripremi mlada za udaju. Stari običaji moraju se očuvati, a veseli nas što imamo podršku i od Općine ali i od naših sugrađana da pokažemo kako se to nekada radilo,” dodaje Pažin. Čijalo je, baš kao i nekadašnja, prošlo uz puno smijeha, pošalica, pjesme i dobrih želja.

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn