HGSS PREDSTAVIO TURISTIČKO PLANINARSKI ZEMLJOVID PAPUKA – Poučna i detaljna karta za sve ljubitelje prirode i planina

Datum objave: 16. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

VELIKA – U prostorijama Općine Velika danas je predstavljena nova, jedinstvena karta HGSS-a, stanice Požega, koja obuhvaća planinarske putove, poučne, biciklističke i pješačke staze Papuka.

Uvodnu prezentaciju održao je dopročelnik HGSS-a stanice Požega, Zvonimir Miler napomenuvši da je s nivoa saveza HGSS-a program izrade planinarsko-turističkih-topografskih zemljovida radi dugi niz godina u suradnji s ministarstvom turizma a do sada je napravljen cijeli niz karata pojedinih dijelova Hrvatske te dodao: „Sama izrada tih zemljovida počiva na znanju i iskustvu, požrtvovnosti i velikom dijelu volonterskog rada samih članova HGSS-a, planinarskih društava, biciklističkih klubova, turističkih djelatnika, šumara, lovaca i svih onih koji percipiraju ovaj prostor a kroz koji mi ovaj sustav kartografije nastojimo unaprijediti. Osnovna ideja je preventiva tako da spriječimo nesreće, nesretne događaje koji se događaju u prirodi prigodom boravka ljudi u prirodi.“

Ova karta izrađena je tako što je svaka planinarska staza fizički prođena i zabilježena GPS uređajem te obrađena u GIS aplikaciji što joj daje najveću pouzdanost. Osim toga, ciljani korisnici tematskog turističko-planinarskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i športsko-rekreativne aktivnosti u prirodi.

O svim tehničkim, povijesnim i ostalim aspektima ove karte govorio je glavni koordinator izrade karte Miroslav Mesić : „ Možemo govoriti da imamo dobar produkt, ova karta je nešto ozbiljnija, preciznija i sveobuhvatnija.“Sadržaj zemljovida donosi čak 320 km planinarskih putova, 210 km biciklističkih staza, 6 km poučnih staza, 37 km konjičkih staza te jednu novinu poput hodočasničke staze u dužini od 35 kilometara.

U sufinanciranju izrade karte sudjelovale su općina Velika, općina Kaptol te TZ Požeško-slavonske županije. Domaćin, načelnik općine Velika, Vlado Boban na kraju je dodao : „Hvala svima koji su potaknuli i sudjelovali na bilo koji način u izradi ove karte. Naravno da je to dobra i potrebna stvar, ovdje su predstavnici planinara, Parka prirode Papuk, turističkih zajednica, svih onih koji se kreću i koriste Papuk i kada sam dobio prvu kartu u ruke sa zanimanjem sam pregledao i fokusirao se na ono što mene zanima i kuda ja idem. Puno toga na Papuku još ima za istražiti ali mislim da će ova karta kako nama odraslima tako i mlađim generacijama biti na korist.“

Na ovaj zemljovid uneseni su i neki novi sadržaji poput izvornih toponima šumskih lokaliteta, lovačke kuće te piktogrami(simboli) panoramskih točaka, turističkih ureda, srednjovjekovne baštine. S osobitom pažnjom se na zemljovidu ucrtani svi elementi koji mogu poslužiti za orijentaciju i kretanje teško prohodnih i nepristupačnih zemljišta, a i spašavatelji HGSS-a su korisnici ovih karata jer im omogućavaju sigurniji i brži pristup unesrećenima u akcijama potraga i spašavanja.

TEKST: A. Nedela     FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn