HELVEROVA NOĆ NA POŽEŠKOJ SCENI – Oda humanosti usred očaja i beznađa

Datum objave: 30. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Na sceni Gradskog kazališta Požega “noć rođenja” doživjela je hrvatska praizvedba dramskog naslova “Helverova noć” Ingmara Villqista. Melodramu s dva lika uz stručno vodstvo redatelja i mentora Jasmina Novljakovića  iskreno i bez kompromisa donijeli su Marijana Matoković i Vanja Jovanović, student Umjetničke akademije u Osijeku, kojima je “Helverova noć” ujedno i diplomski rad iz glume.

Radnja predstave nabijena je emocijama, infantilnim jezikom i poplavama očaja, a smještena je u samo predskozorje Drugog svjetskog rata. Skučeni prostor sirotinjske zajednice, mentalno zaostalog mladića Helvera i njegove ogorčene pomajke Karle u jednoj noći  ispunit će užas vanjskog svijeta koji prodire kroz prozore i vrata mrakom i bukom posebnog ideološkog zla – nacizma, ali i iracionalni mrak grubosti i straha koji sami protagonisti  nose u sebi. Karla nije samo promatrač i žrtva oduševljenih i obijesnih Helverovih  političkih ispada, ona i sama ima svoje  pritajeno ludilo – zbog ostavljenog vlastitog  djeteta koje je bilo “nakaza”. Helverom, kojeg je pokupila kako bi namirila grijeh izgubljene majčinske ljubavi, nastoji ugušiti grižnju savijesti, no umorna i emocionalno potrošena samo ga pokušava voljeti.  Kad grubi nacistički korak dotutnji i do njihovih vrata u nesmiljenoj čistki svih i svega što se ne uklapa, posljednji iskreni izraz Karline zakržljale ljubavi prema Helveru bit će njegova smrt- ubija ga tabletama za spavanje kako bi ga spasila od ultimativnog zla i poplave bezdušja.

P1190736

Zahtjevnu i tešku priču koja uz osnovni problem – nacizam, u svojoj slojevitosti donosi i mnoga pitanja današnjice ( eutanazija, odnos prema osobama s posebnim potrebama, odnos prema različitosti uopće) Marijana i Vanja prigrlili su iskrenom strašću. Marijanina Karla je oličenje tuge i krivnje, trajne obilježenosti . Vanja Jovanović punom koncentracijom zadržava nam pozornost i empatiju na Helveru koji viče i smije se, lupa, buči, napada i povlači se, ugrize pa zaliže poput divljeg šteneta. Toliko  je kod njega neopravdane dobrote, toliko radosti usred plača i topline usred straha.

“Helverova noć “ je, nadam se, predstava kojom su Marijana i Vanja na velika vrata ušli u svijet glume. Zaslužili su jer nisu glumili – živjeli su Karlu i Helvera  tako duboko i snažno da, dok ih gledate, jednostavno osjećate kako svatko ima svog Helvera. Pitanje je samo ima li svatko i svoju Karlu za onaj posljednji čin humanosti, za posljednji uspješni bijeg od zla u sigurno utočište.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn