6. HALŠTATSKI DANI U KAPTOLU – Što se nosilo u željezno doba? Dođite u Kaptol i otkrijte!

Datum objave: 14. 6. 2024. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – “Halštatski dani” festival starijeg željeznog doba i oživljene povijesti, trodnevna manifestacija u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol svečano je otvorena izložbom u znaku ovogodišnje teme “Tekstil u željeznom dobu”.

Festival koji popularizira arheologiju kao znanost te Kaptol kao arheološki lokalitet otvoren je 14. lipnja međunarodnom konferencijom „Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads” te izložbama u prostoru Općinske vijećnice : „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“. Halštatski dani realizirani su i ove godine uz pomoć partnera u Udruzi Staza željeznog doba Podunavlja, a to su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kao i prethodnih godina Dani Općine Kaptol, višednevni program ispunjen brojnim sadržajima od 14. do 30. lipnja, započeo je „Halštatskim danima“ koji se i ove godine odvijaju u sklopu Europskih dana arheologije. Ovogodišnja tema je „Tekstil u željeznom dobu“, a ovaj festival oživljene povijesti održava se od 14. do 16. lipnja. Halštatske dane prigodnim riječima otvorio je zamjenik Požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

Uz međunarodnu konferenciju „Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads” koja je u Kaptol dovela istaknute europske znanstvenike koji se bave prapovijesnim tekstilom, na svečanosti otvaranja održano je predavanje Julie Fileš Kramberger „Tekstil u prapovijesnoj arheologiji“ te su otvorene dvije izložbe: „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“Karine Grömer iz Beča te 3D izložba „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“.

Tekstil željeznog doba po prvi puta je predstavljen u sklopu Halštatskih dana zahvaljujući partnerima iz Austrije, pojasnio je dugogodišnji istraživač željeznodobnih lokaliteta na ovim prostorima dr. sc. Hrvoje Potrebica, profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. “Ovu izložbu realizirao je od tim Prirodoslovnog muzeja u Beču. Kolegica koja s nama surađuje dugi niz godina i bavi se arheološkim tekstilom je trenutno voditeljica Arheološkog odjela upravo u tom muzeju i jedna od od aktivnosti s kojima se bavi je rekonstrukcija željeznodobne nošnje. Ovo što je predstavljeno u Kaptolu plod je niza godina njenog rada, svake godine se to obnavlja, usklađuje s novim znanstvenim spoznajama i kako je ovom prilikom manifestacija Halštatski dani tematski posvećena tekstilu došli smo do spoznaje kako bi ovakva izložba bila jedna kvalitetna nadopuna. Sama Halštatska kultura nosi ime po Halštatu i nošnje su rekonstruirane na temelju nalaza iz Halštata.”

Predstavljene su nošnje koje su nosile žene od kasnog brončanog doba do starijeg željeznog doba s područja Halštatske kulture te ratna muška nošnja pripadnika najvišeg statusa u tadašnjem željeznodobnim zajednicama, a riječ je o najkvalitetnijoj vojnoj opremi. Posjetitelje će svakako zaintrigirati neočekivana finoća i kvaliteta izrade. “Činjenica da je sam lokalitet Halštat po kojem je kultura dobila ime rudnik je soli i to je jedna od situacija u kojoj se u europskoj klimi mogu sačuvati organski materijali. I upravo taj rudnik soli je izvor najveće zbirke željeznodobnog tekstila iz kontinentalne Europe. Ono što smo saznali jest da je u željeznom dobu proizvodnja tekstila bila daleko raznolikija nego što smo mogli pretpostaviti – riječ je bilo o bojanim tkaninama, tkaninama koje su se tkale na stotinu različitih načina i svaki od tih načina nosio je neku svoju tehnologiju, a izbor te tehnologije zapravo je bio i oznaka identiteta, ne samo boja i izgled nego i način proizvodnje puno je govorio o identitetu cijele zajednice.” naglasio je Potrebica.

Uz nošnje predstavljeni su i predmeti poput oružja i situle – posude koja je zaštitni znak Halštatske kulture kako bi se naglasio kontekst cijele priče, a dodano vizualno bogatstvo pružaju i 3D prikazi. “Projekti koje u zadnje vrijeme provodimo u Kaptolu, uključujući i festival “Halštatski dani” koji ovdje organizira turistička zajednica, u svojoj okosnici imaju upravo prezentaciju i inkorporaciju onog što smo mi pronašli unutar znanstvenog istraživanja u život lokalne zajednice.Želimo predstaviti baštinu kao resurs, dakle nije riječ o trošku nego jer riječ o tome da je svako ulaganje u kulturnu baštinu zapravo ulaganje, nešto što se kao resurs može u budućoj gospodarskoj djelatnosti, posebice turizmu, višestruko isplatiti, i ove sve moderne metodologije koje mi koristimo u istraživanju, sada pokušavamo primijeniti i u prezentaciji. Priznanje svega toga je i akreditacija Kulturne rute Vijeća Europe, mi smo dio te kulturne rute i jedina je koja ima sjedište u Hrvatsku i vrlo često se ističe upravo naša kotlina kao jedan od svijetlih primjera gdje je došlo do prave sinergije lokalne zajednice, pružatelja usluga, turističkih djelatnika i istraživača kulturne baštine. ” zaključio je Potrebica.

Općina Kaptol uključena je od samog početka u ovu značajnu priču, a svoje zadovoljstvo rezultatima i interesom šire javnosti ni ovog puta nije krio načelnik Mile Pavičić. “Mi smo u tim arheološkim nalazištima prepoznali mogućnost popularizacije i promocije našeg Kaptola kroz razvoj kontinentalnog turizma. Posebno nas je obradovalo kada se krenulo s festivalom “Halštatski dani” koji je otvorio još jednu višu razinu promocije i brendiranja. Nalazišta iznad Kaptola dobila su svjetski značaj i priznanje, a na nama je da to promišljeno koristimo i razvijamo,” naglasio je Pavičić.

U sklopu Halštatskih dana pripremljena je i modna revija koja će biti prikazana 16. lipnja u sajamskom dijelu festivala na Trgu Vilima Korajca, tako da će posjetitelji, osim pet nošnji na izložbi moći vidjeti još nekoliko nošnji na modelima, a očekuje ih i niz radionica te gastronomsko putovanje u povijest uz degustaciju halštatske hrane.

TEKST: Sanja Pok                          FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn