HALŠTATSKI DAN U KAPTOLU – Radionice za male arheologe, uz arheološku rutu i oživljene okuse iz željeznog doba

Datum objave: 25. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – U sklopu programa “Dani Općine Kaptol” koji se od 20. do 29. lipnja održava u Kaptolu povodom obilježavanja Dana Općine, danas je na Trgu Vilima Korajca održan “Halštatski dan”. Manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti održana je u suradnji s Arheološkim muzejom iz Zagreba i Centrom za prapovijesna istraživanja.

“Halštatski dan“ osmišljen je kao jedno od posljednjih odgađanja međunarodnoga projekta „Iron-Age-Danube“ koji je za cilj imao popularizaciju i prezentaciju najvažnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta među kojima je i Kaptol, sada već i u europskim relacijama poznato i priznato nalazište. Tijekom projekta nastali su mnogi materijali koji su korišteni i danas kao što su „Halštatska kuharica“, info-ploče te slikovnica za djecu „Klinci željeznog doba“, a Halštatski dan ujedno je i završna manifestacija projekta, pojasnila je profesorica povijesti Kristina Rupert, jedna od suradnica na projektu i organizatorica zbivanja.

“Iron Age – Danube međunarodni je projekt u kojem su, osim Hrvatske, partneri Austrija, Mađarska ,Slovačka i Slovenija. Hrvatska sudjeluje s lokalitetima Kaptol i Jalžabet, partneri smo s muzejom u Varaždinu. S Halštatskim danom kao zbivanjem u sklopu Dana općine Kaptol krenuli smo prošle godine, a ovogodišnji Halštatski dan ujedno je i završna manifestacija projekta Iron Age Danube čiji je cilj bio popularizacija znanosti. Jer, osim Halštatskog dana održali smo i arheološki kamp za djecu osnovnoškolske dobi gdje su sudionici prošli cijelu metodologiju arheološkog rada, a obavljene su i dvije terenske nastave – na Rudini i na lokalitetu Gradci u Kaptolu,” rekla je Rupert.

Posjetiteljima je predstavljena i arheološka ruta pod stručnim vodstvom dr.sc. Jacqueline Balen i Marte Rakvin iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, održane su kreativne radionice za djecu gdje su mali sudionici upoznati na primjeren način s osnovama arheologije, te radionice halštatske hrane koju su, prema “Halštatskoj kuharici” pripremali djelatnici restorana “Stari fenjeri”.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn