GRGUREVO 2022 – Predavanje “Sva lica Grgureva”

Datum objave: 08. 3. 2022. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U organizaciji Povijesne postrojbe Gradska straža i Gradskog muzeja Požega 10. ožujka u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega bit će održano predavanje o običaju Grgureva.

Predavanjem „Sva lica Grgureva“ Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega želi pojasniti kako se običaj Grgureva mijenjao obzirom na povijesne i društvene okolnosti, u kojim situacijama je bio najveći ponos zajednice, a u kojima se povukao u intimne proslave u vinogradima.

Ako želite doznati zašto su se na Grgurevo ‘Turci tjerali’ osmanlijskim specijalitetom ćevapom, kakvo je to žensko Grgurevo, zašto su, kada i kako Požežani slavili Grgurevo u Zagrebu i Pešti, tko je od mužara napravio prvi top, što je to Društvo barutara „12. ožujak“, te kako to da na 12. ožujka po katoličkom kalendaru zapravo uopće nije Grgurevo, dođite vidjeti i čuti 10. ožujka u 19 sati u Dvoranu znanja Gradske knjižnice u organizaciji Povijesne postrojbe Gradska straža i Gradskog muzeja Požega ili potražite na YouTube kanalu Gradskog muzeja Požega.

TEKST: S. P.              FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn