GRADSKO VIJEĆE POŽEGE – Sjednica opterećena višesatnim prepucavanjima

Datum objave: 19. 9. 2014. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Gradski vijećnici Grada Požege jučer su se sastali na svojoj 11. redovitoj sjednici koja je prošla u znaku višesatnih rasprava i to ponajprije između predsjednika vijeća Nine Smolčića te oporbenih vijećnica iz SDP-a i HNS-a. One su  gotovo pri samom kraju sjednicu i napustile.

Vladajuća većina u Gradskom vijeću Grada Požege prihvatila je odluku o promjeni koncesionara za obavljanje usluge unutarnjeg linijskog prijevoza na području Grada Požege i prigradskih naselja, no to nije prošlo bez burne rasprave. Podsjetimo, Gradsko vijeće je na prošloj sjednici odlučilo potvrditi prijedlog povjerenstva da se koncesija dodjeli APP d.d., ali nakon poništenja odluke od strane Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, isto povjerenstvo je predložilo da se za novog koncesionara odabere Slavonija Bus d.o.o.
„Ovo ne bi smislio ni scenarist serije “Lud, zbunjen, normalan”. Zadnji put smo donijeli odluku vjerujući da je sve u redu. Isto povjerenstvo utvrdilo je i da je ispravna i da je nije. Pitamo se kome vjerovati, što vjerovati i kako uopće odlučivati. Mi smo zbunjeni“, komentirala je vijećnica SDP-a Marica Zovko.
“Gospođo Zovko, nemate pojma. Ne znate postupak javne nabave. Obje ponude bile su nepotpune, zašto niste reagirali prvi put kad sve znate,” odgovorio je gradonačelnik Neferović povišenim tonom, na što mu je Zovko uzvratila da ona kao vijećnica ne mora znati postupak Javne nabave već vjerovati radu stručnog povjerenstva. Vijećnik Kazimir Balog pitao je tko će biti odgovoran ako padne kvaliteta usluga prijevoza te naglasio kako će biti suzdržan, dok je predsjednik vijeća Nino Smolčić u podužem monologu govorio o amneziji sadašnje oporbe, sjednicama u prošlom sazivu, ondašnjim odlukama i stranačkoj poslušnosti što je ozračje sjednice podiglo na jednu, blago rečeno, neprimjerenu razinu.

Pokazalo se to u punom svjetlu kada je na red došla nova odluka o spomeničkoj renti koju je predložio upravo Smolčić. Tom odlukom banke, mjenjačnice, štedionice, kladionice, trgovine telekomunikacijskom opremom, ljekarne, osiguravajuća društva i slične institucije plaćat će  spomeničku rentu pet kuna po četvornom metru mjesečno, a oni koji obavljaju ostale djelatnosti plaćat će tri kune dok će jednu kunu mjesečno plaćati pravne i fizičke osobe u prvoj i drugoj godini poslovanja, trgovačka društva koja zapošljavaju invalide te invalidi Domovinskog rata koji samostalno obavljaju djelatnost. Upravo ta jedna kuna promjena je u odnosu na prethodnu Odluku koju je Ministarstvo kulture proglasilo nezakonitom, a prema kojoj su određene kategorije trebale u potpunosti biti oslobođene plaćanja.
Smolčić je naglasio da su neki oporbeni vijećnici iskoristili “stranačku infrastrukturu”, te hodali po ministarstvima kako bi “minirali” odluku kojom se željelo izaći u susret hrvatskim braniteljima i invalidima, a prethodni gradonačelnik Ronko također je predložio nezakonitu odluku i pet godina je u gradu nezakonita odluka no onda su nitko nije bunio. “Čime ste bili nagrađivani da šutite?“ pitao je Smolčić dodajući kako su “nekima i kućni ljubimci rješavani uz stranačku pomoć”, a on osobno nije sumnjao u ispravnost odluke zbog stručnosti tadašnje pravne službe na čijem je čelu bio suprug SDP-ove vijećnice. Naravno da mu na ovo ni oporbene vijećnice nisu ostale dužne, no na kraju su ipak odlučile napustiti sjednicu uvrijeđene njegovim komentarima i načinom vođenja sjednice.

Vijećnici vladajuće koalicije prihvatili su odluku o spomeničkoj renti, a  i ostale točke dnevnog reda prošle su bez rasprave pa je tako vijeće prihvatilo i prijedlog o otpisu potraživanja s osnova komunalne naknade pravnim subjektima koji su brisani iz sudskog registra ( njih 26 s ukupnim dugom od 896 tisuća kuna), Maja Žebčević Matić  imenovana za ravnateljicu Gradskog muzeja  na mandat od četiri godine, a prihvaćena je odluka o uspostavi novog reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici. U terminu vijećničkih pitanja gradonačelnik je izvjestio kako je na javni natječja za poticanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća stilog 77 prijava, a stručno povjerenstvo će nakon obrade i provjere objaviti tko ima pravo na sufinanciranje, uskoro će  biti gotova šetnica na lijevoj strani Orljave, a u tijeku su i aktivnosti vezane uz idejno rješenje azila za životinje koji bi trebao biti smješten kod  “Kirovog mlina” i Mihaljevaca na prostoru od oko 3 tisuće četvornih metara.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn