GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Usvojen paket mjera za pomoć građanima

Datum objave: 23. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradsko vijeće Grada Požege svoju 22. sjednicu održalo je 23. travnja 2020 godine, u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite. Sjednica je održana u Gradskom kazalištu Požega kako bi svi nazočni imali propisani međusobni razmak, a gotovo sve odluke vezane su uz novonastale okolnosti i olakšavanje svakodnevnice gospodarstvenicima, ali i drugim kategorijama građana “u doba korone”.

Organizacija sjednice Gradskog vijeća Grada Požege, ali i dnevni red bili su u znaku epidemije bolesti Covid 19 ali i velike empatije Grada Požege prema svojim sugrađanima. Požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suradnicima pripremio je vijećnicima brojne prijedloge čiji je cilj olakšati svakodnevicu “u doba korone” različitim kategorijama građana – od gospodarstvenika do roditelja školaraca i vrtićaraca – potvrđujući na najbolji način da doista osluškuju potrebe svog grada i svojih sugrađana. Pred vijećnicima se našlo 17 točaka dnevnog reda, gotovo sve vezane uz okolnosti nastale proglašenjem epidemije bolesti Covid-19, a u radnom ozračju sve točke takve tematike prihvaćene su – jednoglasno.

Jednoglasno je usvojena Odluka o oslobađanju roditelja sudjelovanja u cijeni programa Dječjeg vrtića Požega kojom se roditelji – korisnici usluga Dječjeg vrtića Požega oslobađaju sudjelovanja u cijeni programa vrtića zbog obustave redovnog rada povodom proglašenja epidemije bolesti COVID 19 u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine do ponovne uspostave rada. Ova Odluka predstavlja mjeru pomoći građanima našeg Grada i odnosi se na 357 roditelja, a njen financijski učinak na razini jednog mjeseca iznosi 185.150,00 kuna. Usvojena je i Odluka o sufinanciranju smještaja djece u privatnim vrtićima na području Grada Požege. Privatne vrtiće na području Grada Požege pohađa ukupno 242 djece, a mjesečni iznos sufinanciranja za navedeni broj iznosi 145.200,00 kuna. Usvojena je također i Odluka o provođenju produženog boravka u svim gradskim osnovnim školama. Ovom Odlukom, zbog izvanrednih okolnosti, usvojeno je da se roditelji, korisnici usluge čija djeca pohađaju osnove škole kojima je Grad Požega osnivač, oslobode plaćanja troškova prehrane učenika, te ostalih troškova produženog boravaka, počevši od 16. ožujka 2020. godine pa do ponovne uspostave rada.

Tu su i odluke vezane uz gospodarstvo, a jedna od njih je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o zakupu poslovnog prostora te Odluka o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Požege kojom se odobrava oslobađanje od plaćanja mjesečnih iznosa zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Požege, počevši od ožujka 2020. godine, i sve do ukidanja mjera zabrane i ograničenja za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada. Zatim, Odlukom o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti gospodarski subjekti koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su obustavili obavljanje poslovne djelatnosti oslobodit će se u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade, za mjesec travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. Također, fizičkim i pravnim osobama koje su obveznici plaćanja spomeničke rente, utvrdit će se obustava plaćanja spomeničke rente. Gradski su vijećnici usvojili i prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Požege, kao i Odluku o odgodi naplate potraživanja prisilnim putem.

Detalje paketa mjera pojasnio je gradonačelnik Darko Puljašić. Uz Odluku o obustavi plaćanja spomeničke rente tu je i oslobađanje od plaćanja komunalne naknade. “Ovom odlukom oslobađamo plaćanja komunalne naknade od 16. ožujka do daljnjeg, dok traju ovakve mjere i to one poduzetnike koji su pogođeni mjerama, koji nisu mogli raditi li koji bilježe 20 i više posto pada prometa. Tu je i oslobađanje plaćanja naknade za vrtiće, ne samo gradske već i privatne, odnosno, nastavljamo sufinancirati i jedne i druge jer želimo očuvati radna mjesta, očuvati kapacitete dječjih vrtića. Naknadno ćemo dogovoriti s privatnim dječjim vrtićima gdje imamo 242 djece da se taj iznos kojim mi njima pomažemo vrati kroz umanjenje naknada našim sugrađanima. Velika stvar je i smanjenje prireza s deset na sedam posto, a isto tako smanjili smo i porez na potrošnju s 3 na 1 posto i smatramo da će to ubuduće pomoći svim našim poduzetnici koje s ovog mjesta pozdravljam i zahvaljujem na njihovoj ustrajnosti, jer ove sve mjere zajedno će na razini godine biti oko tri milijuna kuna. Ono što smo odlučili jest i da oslobodimo roditelje plaćanja produženog boravka i svih onih troškova koje su potpisali sporazumom. Također, za travanj i svibanj oslobađamo naše koncesionare koji voze linijski promet unutar grada Požege jer i oni nisu u mogućnosti raditi. Nadamo se, uz mjere koje smo danas čuli na sjednici Vlade RH, da ćemo se postepeno vraćati u normalni život, ali ovo je samo prvi set mjera. Mi ćemo vidjeti kada krenemo u normalniji ritam hoće li se ukazati potreba i za novim odlukama. Moram naglasiti kako sam dnevno u kontaktu s našim poduzetnicima, s ljudima koji zarađuju i zapošljavaju u ovom gradu. S njima u dogovoru smo i donijeli ove mjere koje će, uvjeren sam, u najkraćem roku ipak pokazati da je Grad Požega pravi partner svojim poduzetnicima i da zajedno možemo osigurati u ovom gradu, unatč svemu, kvalitetan i dobar život,” naglasio je gradonačelnik Puljašić uz zahvalu svim sugrađanima koji su bili dogovorni i savjesni, te svim zdravstvnim djelatnicima, gradskom Stožeru civilne zaštite, policiji i svima koji su daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije. Za zadovoljenje svojih potreba sukladno usvojenim odlukama, poduzetnici su pozvani da se jave u Grad Požegu, ili putem svojih obrtničkih komora.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn