GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Prihvaćen proračun za 2024. godinu i najavljeni brojni razvojni projekti

Datum objave: 15. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Većinom glasova vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici prihvatili su najvažniji dokument za funkcioniranje grada – Proračun Grada Požege za 2024. godinu. Proračun za sljedeću godinu planiran je u iznosu od 32.449.000,00 eura, a najavljeni su i brojni kapitalni projekti.

Proračun Grada Požege za 2024. godinu planiran je u iznosu 32.449.000,00 eura, projekcije za 2025. planirane su u iznosu 38.496.000,00 eura, a za 2026. u iznosu 38.592.000,00 eura. Planirani proračun za 2024. godinu viši je za 1.518.695,00 eura ili za 4,91 % u odnosu na visinu planiranog proračuna za II. rebalans 2023. godine.

Ovim Proračunom za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu  planiraju se velike investicije i projekti iz različitih područja djelokruga rada Grada, a to se prvenstveno odnosi na projekt izgradnje vrtića u Požegi i Mihaljevcima, ulaganje u sportske objekte, izgradnju prometnica, povijesnog arhiva i drugih. Također je planirano intenzivno pripremanje, apliciranje i provođenje projekata uz sufinanciranje iz pomoći EU i državnog proračuna. Osim kapitalnih ulaganja koja su glavna značajka ovog proračuna, kontinuirano se provode programi javnih potreba u kulturi, sportu, odgoju i školstvu, socijalnoj skrbi, turizmu i suradnja sa ustanovama Grada Požege. Novost u proračunu je da na prihodovnoj strani nema prireza. Prirez je bio 7 posto i to je negdje oko 800 tisuća eura godišnje bez kojih na prihodovnoj strani ostajemo od 1. siječnja 2024. godine. Porez na dohodak ostaje isti,” naglasio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić koji je govorio i o planiranim, kapitalnim projektima.

“Osim redovnog održavanja komunalne infrastrukture od kapitalnih projekata tu je Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Vidovcima, investicija oko 10 milijuna eura, završava se i predviđa se u trećem mjesercu puštanje u probni rad. Time će Požega biti u ekološkom smislu čisti grad, prihvatljiv i poželjan za život. Mislim da je to, aglomeracija i prečistač, jedan od najvažnijih projekta. Drugi projekt koji smo dobrim dijelom završili, građevinski 99 posto, je Gradski muzej. Ukupna vrijednost tog projekta je bila oko 41 milijun kuna, nadamo se da će biti završen do Dana grada, a Požega time, nakon sto godina od osnivanja, dobiva jedan od najljepših muzeja u Hrvatskoj. Osim toga sljedeće godine radit ćemo dječji vrtić Pod gradom čija je gradnja započela, te tribinu stadiona NK Slavonija koja, kao i vrtić, treba biti gotova do kraja sljedeće godine. Krećemo s izgradnjo Povijesnog arhiva, građevinsku dozvolu smo predali u Ministarstvo i tijekom siječnja ćemo predstaviti taj projekt javnosti. Uz to, Požegi kao centru urbanog područja kojem pripadaju Pleternica i Kutjevo te općine Jakšić, Kaptol, Brestovac i Velika, dodjeljeno je 18 milijuna eura za određene kapitalne projekte proizlaze iz strategije razvoja urbanog područja, odnosno ITU mehanizma. Što se tiče Požege, participacija je 70 posto, 30 posto su svi ostali. Grad Požega će iz toga finacirati projekt revitalizacije povijesne gradske jezgre u tri faze koje obuhvaćaju rotor na čvorištu Ulice matice hrvatske i Sokolove, podzemnu garažu iznad koje će se nalaziti višenamjnski objekt s gospodarskim sadržajima i dio natkrivene zelene tržnice te rekonstrukciju samog baroknog trga i kao konačni cilj projekta trg bez automobila i bez prometa. Privremena tržnica i veletržnica planira se izgraditi sljedeće godine na kraju Cvjetne ulice i Priorljavske ulice, s parkiralištem za automobile i teretna vozila s povrćem. To će se realizirati sljedeće godine, da bi se krajem 2024. moglo rušiti postojeću tržnicu u centru. Taj projekt završava do kraja 2027. godine, a u tom ITU projektu je i novi atletski stadion te ljetna pozornica koja će biti izgrađena na prostoru bivšeg atletskog stadiona.” pojasnio je gradonačelnik. Dodao je kako u planirane projekte ulazi i izgradnja nove škole koja će biti financirana iz EU fondova, a izgranja bi trebala krenuti krajme 2024. godine.

Sve točke dnevnog reda su usvojene većinom glasova, a cijeli Dnevni red i odluke možete pogledati ovdje.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn