GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – S 11 glasova „za“ i 6 „protiv“ usvojen povijesni proračun težak 75 milijuna kuna

Datum objave: 30. 11. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NOVA GRADIŠKA – 12 milijuna kuna za gospodarstvo, povećani iznosi za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo, sredstva za studij robotike i sestrinstva i obnovu Doma kulture, izgradnja novih kružnih tokova, uređenje muzeja, teniskih terena, šetnice, središta grada…Ovo su samo neke od stavki povijesnog proračuna Grada Nova Gradiška za 2018. godinu, „teškog“ 75 milijuna kuna, usvojenog s 11 vijećničkih ruku „za“ i 6 „protiv“.

Iako je u protekla dva tjedna, od prvog čitanja do 5.sjednice Gradskog vijeća, s tada planiranih 69, „narastao“ na 75 milijuna kuna, gradski su vijećnici s 11 vladajućih ruku  „za“ i 6 oporbenih „protiv“, usvojili povijesno velik i težak proračun Grada Nova Gradiška za 2018., s projekcijama za godinu 2019. i 2020. Razlozi povećanju su, objasnio je prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, projekt „Zaželi“ za koji je Nova Gradiška dobila najviše sredstava od svih gradova potpisnika ugovora, završna faza realizacije Centra kompetencija za koji je potrebno osigurati 2 milijuna i 700 tisuća kuna, te povećanje plaća u javnim službama za 6 posto. Ambiciozan, utemeljen na viziji, ali i dosadašnjim rezultatima prema kojima je Grad u proteklih godinu dana, kroz 19 projekata „povukao“ 267 milijuna kuna, proračun je, složili su se vladajući- vijećnici SDP-a i Hrvatskih laburista –razvojan i socijalno osjetljiv, usmjeren na aktivnosti koje imaju za cilj poboljšati uvjete života u gradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako na proračun nisu podnijeli niti jedan amandman, predstavnici oporbe nisu digli ruku „za“ jer je, kako je u ime Kluba HDZ-a rekla Ljiljana Lukačević, „nerealan, kao pismo Svetom Nikoli, s prioritetima poput projektiranja, izrade dokumentacija i urbanističkih ideja koje ne zadovoljavaju realne potrebe grada i Novogradiščana”. Zaključujući, ipak, kako „ u Hrvatskoj počinju puhati neki novi, politički pozitivniji vjetrovi u kojima presudnima prestaju biti ideološke razlike između lijevih i desnih“, HDZ-ova Ljiljana Ptačnik izjavila je kako će „sa zadovoljstvom pozdraviti svaki prijedlog koji je u interesu i za dobrobit grada.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapitalni projekti veći za 760 tisuća kuna,12 mlijuna kuna namijenjenih razvoju gospodarstva, opremanju Industrijskog parka i Poduzetničkog inkubatora, poticanje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, stvaranje uvjeta za nova zapošljavanja, sredstva za studij robotike i sestrinstva, energetska obnova i uređenje prostora Doma kulture, središta grada, muzeja, zgrade katastra, gradskog nogometnog kluba „Sloga“, završetak kružnog toka kod Kauflanda, ali i izgradnja onog kod zgrade „Pauna“, reciklažno dvorište, vodna aglomeracija, nastavak radova na rekonstrukciji Trenkove i ulice Mala, teniski tereni, šetnica, led rasvjeta-samo su neki od projekata za koje aktualna gradska vlast priprema dokumentaciju, predviđeni u proračunu za iduću godinu.

Iako je najvećim dijelom razvojan, jer, kako je, s velikim zadovoljstvom istaknuo gradonačelnik Grgić, „ slijedeća je godina godina Industrijskog parka“ , povijesnim je proračunom i za socijalne kategorije osigurano više sredstava nego ikada ranije, a i lokalno je civilno društvo dobilo 10 posto više nego li lani. “Jako smo se trudili, ali ovo je tek početak. Posao smo naučili, sad idemo raditi i osigurati apsolutnu realizaciju svih programa“, ustvrdio je čelni čovjek grada Vinko Grgić. Uz svečanu sjednicu najavljenu za 8.prosinca i Dan grada, novogradiški će se gradski vijećnici, prije blagdana, sastati još jednom, 19.prosinca.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn