GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Radno, u blagdanskoj atmosferi, uz nekoliko važnih odluka

Datum objave: 19. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Jednoglasno neprihvaćanje izvješća o poslovanju trgovačkog društva Industrijski park i rebalans aktualnog proračuna usvojen s 11 ruku „za“ vijećnika većine i nezavisne Marijane Škara Ivković i 5 protivnih HDZ-ovih- najvažniji su zaključci 13.,posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Nova Gradiška.

Radno, iako s neuobičajeno kratkim aktualcem, u predblagdanskoj atmosferi, novogradiški su gradski vijećnici godinu zaključili sjednicom. Prije svega, zbog rebalansa aktualnog proračuna kojim je predviđeno smanjene prihoda za 12, 3 milijuna kuna, u odnosu na planirano za 2018.godinu. Potreba za Rebalansom, pojasnio je gradonačelnik Vinko Grgić, „ javila se zbog potrebe za preraspodjelom sredstava za pojedine namjene koje Proračunom nisu bile predviđene. Riječ je o projektima energetske obnove Društvenog doma, komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, energetske obnove zgrade Nogometnog kluba Sloga i kružnog toka na Trgu kralja Tomislava u kojem smo, zbog neozbiljnosti, raskinuli ugovor s izvođačem radova. Ništa nije „bačeno pod tepih“, sve će se napraviti ili je u fazi realizacije ili će biti realizirano slijedeće godine. Ova gradska uprava radi, stvara dodatnih 25 milijuna kuna koji nisu naši, nego od fondova, ministarstava, europskih sredstava. Ulazimo svugdje gdje osjetimo da je moguće dobiti sredstva, borimo se i želimo nešto napraviti za ovaj grad, doslovno kao komandosi, ali ne i kamikaze, jer da smo to, ovih 12 milijuna kuna bi propalo u zemlju, a ovako će biti realizirano u slijedećoj godini.“ , rekao je prvi čovjek Grada.

S objašnjenjem nisu bili zadovoljni HDZ-ovci koji, u konačnici, izmjene i dopune Proračuna nisu prihvatili, jer, rekla je, u ime Kluba, mr. Ljiljana Lukačević, „smanjenje od 12,3 milijuna kuna i svođenje Proračuna na 65 milijuna kuna, rezultat je nerealnog planiranja. Veliki broj proračunskih stavki realiziran je sa 30 do 50 posto, uglavnom je riječ o ulaganjima i povećanjima sredstava u izradu projektne dokumentacije i velikom djelu jedva započetih kapitalnih i tekućih projekata. Jesmo li od ovih sredstava rebalansom mogli pojačati realizaciju razvoja gospodarstva, ostaje pitanje, ali s ovim argumentima Klub HDZ-a ovaj rebalans Proračuna neće podržati.“, zaključila je predsjednica Lukačević.

„ I uz predviđeno smanjenje, imamo proračun od 65 milijuna kuna čijim smo izvršenjem i više nego zadovoljni. 12,3 milijuna kuna odnosi se na nerealizirane projekte od kojih nismo odustali, oni se nalaze u Proračunu i čim se povuku sredstva ići će se u njihovu realizaciju. Riječ je o velikim i ozbiljnim projektima koje nije moguće realizirati sredstvima gradskog proračuna i u kojima ovisimo o sredstvima iz drugih projekata čija je realizacija trenutno izostala. Da bi se moglo povući sredstva iz fondova ti projekti moraju biti planirani Proračunom, što je upravo situacija kakvu imamo trenutno.“, pojasnio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista, Franjo Kikić.

Uz usvajanje izmjena i dopuna Proračuna Grada za 2018., uz 11 ruku „za“ vijećnika većine i nezavisne Marijane Škara Ivković i 5 protivnih HDZ-ovih, najvažniji zaključak 13.posljednje ovogdišnje sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška svakako je i jednoglasno neprihvaćanje izvješća o poslovanju trgovačkog društva Industrijski park Nova Gradiška u 2017. Razlog zašto su, kako su rekli, „vijećnici prvi put jednoglasno bili protiv“ je sadašnje stanje, problemi koji traju od 2016.godine i rješenja na koje se dugo čeka. Prva mjera je, najavio je gradonačelnik, smjena direktorice Ivane Vončina Toplek i skoro raspisivanje natječaja za novog čelnog čovjeka društva.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: F. S.
.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn