GRADSKO VIJEĆE NOVE GRADIŠKE – Prošlo polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna, stav HDZ-a negativan

Datum objave: 03. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Kraći aktualni sat od uobičajenih, ali i po prvi puta u aktualnom sazivu, upitnost kvoruma, označili su 11.sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, kojoj je nazočilo 10 od ukupno 17 vijećnika, među kojima i dvoje oporbenog HDZ-a. Da su htjeli, mr. Ljiljana Lukačević i Antun Škvorčević sjednicu su mogli odgoditi, ali su, kao gradski vijećnici, pojasnila je Ljiljana Lukačević, „ odlučili odgovorno, ozbiljno i korektno raditi na dobrobit građana“.

Led rasvjeta, čije bi postavljanje trebalo početi do kraja mjeseca, obnova Dvorane Relković, a onda, uskoro uz energetsku, i obnova pročelja, stolarija, fasade, učeničke stipendije, regulacija prometa u naselju Urije, nedavna situacija s višednevnim nestankom plina u gradu, dječja igrališta, ZING land-zemlja igre Nova Gradiška, novi projekt koji će financirati Hrvatska turistička zajednica, ulaganja u kapitalne projekte komunalne infrastrukture, program poticanja razvoja gospodarstva i zapošljavanja- neke su od tema kojih su se, kroz pitanja upućena uglavnom gradonačelniku, dotaknuli gradski vijećnici tijekom neuobičajeno kratkog aktualca 11.sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

Razlog tome bila je i upitnost kvoruma, „premijerna“ situacija u aktualnom sazivu, jer od ukupno 17, sjednici je nazočilo 10 vijećnika, među kojima i oporbeni, HDZ-ovi Ljiljana Lukačević i Antun Škvorčević. U situciji u kojoj su, napuštanjem Gradske vijećnice sjednicu mogli odgoditi, oni su joj odlučili dati podršku, jer su, pojasnila je Ljiljana Lukačević, „ kao gradski vijećnici, odlučili odgovorno, ozbiljno i korektno raditi na dobrobit građana.“ Ipak, jasno su istaknuli i kako su nezadovoljni programima za poticanje razvoja gospodarstva i zapošljavanja, realizacijom najavljenih investicijskih ulaganja, pozivajući se na ono što, kako reče mr.Lukačević, „ crno i bijelo i matematički stoji u izvješćima, a odnosi se na činjenicu da je razvoj gospodarstva usmjeren u tri kapitalna prrojekta planiran u iznosu od 12,5 milijuna kuna na godišnjoj razini, a činjenica je da je u prvoj polovici godine u te projekte uloženo samo pola milijuna kuna, odnosno 4 posto planiranih godišnjih sredstava.“

Negativnog su stava HDZ-ovi vijećnici bili i tijekom očitovanja o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna koji, prema mišljenju mr.Lukačević, „ očito ima neke druge prioritete, jer projekti razvoja gospodarstva koji bi trebali podići kvalitetu življenja ljudi, očito stoje.“ Da se proračun realizira na način na koji su željeli, upoznao je čelni čovjek grada, rekavši kako „prvih šest mjeseci ne može biti mjerodavno. Obzirom da smo počeli s 30,40 projekata koji su trenutno u različitim fazama, vjerujem da ćemo Proračun realizirati na bazi 95,98 posto. Važno je da su prihodi u rangu 100 posto, do sada se pokazalo da su prihodi na bazi 40 posto, što je izvrso. Pratimo, realiziramo i realizirat ćemo sve za što smo digli ruku ili eventulano, samo prolongirati za slijedeću godinu.“ upoznao je gradonačelnik Vinko Grgić. Unatoč tome, HDZ-ovci su oko izvršenja Proračuna zadržali negativan stav, jer, opsežno je pojasnila Ljiljana Lukačević, „ ne možemo podržati polugodišnje izvješće s izvršenjem Proračuna na rashodovnoj strani od 31 posto, na prihodovnoj od 39 posto. Ne možemo biti zadovoljni s izvršenjem socijalnog programa s 34 posto godišnjeg plana, apsolutno ne s izvršenjem programa gospodarstva s 4 posto na polugodišnjoj razini, isto tako ni s programom upravljanja gradskom imovinom sa 16 posto. Jasno je da sve stoji, a gradonačelnik, očito stvari vidi na drugačiji način. Naš se skepticizam, na zalost, pokazuje točnim. Proračun težak 75 milijuna kuna uistinu zvuči bahato, grandiozno i neostvarivo.“ zaključila je Lukačević.

Iako je Izvješće nevoljko podržala, potpuno zadovoljna polugodišnjim izvršenjem Proračuna nije bila ni predsjednica Gradskog vijeća, dr.Ljepša Rakas Vujčić. „ Predsjednik Kluba SDP-a, Franjo Kikić je rekao da ćemo izvješće podržati, ne preostaje mi drugo nego učiniti isto. Međutim da sam zadovoljna, nisam. Ako piše da je za poticanje razvoja gospodarstva predviđeno 12 523 550,00 kuna a izvršeno samo 551 000 kuna, mislim da je to jako loše. Gradonačelnik, zamjenica za gospodarstvo, pročelnica Upravog odjela za razvoj gospodarstva i direktorica Industrijskog parka moraju jako „ zasukati rukave“ kako bi sve bilo bolje.“ ustvrdila je predsjednica Gradskog vijeća.

Uz prihvaćeno polugodišnje Izvješće o izvršenju proračuna s 9 glasova za i 2 protiv, vijećnici su donijeli i iznimno značajnu odluku o donošenju II izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada, upoznali se s radom Dječeg vrtića i Crvenog križa, te poslovanjem tvrtki Odlagalište doo i Eko Kong doo. „Danas su to odlične tvrtke koje privređuju 20 posto više nego prethodnih godina, neovisne tvrtke koje više nisu pod čvrstim patronatom Grada i gradonačelnika. Vode ih kvalitetni ljudi i njima upravljaju zajedno s timom. Zadovoljan sam. Prije dvije godine kada sam došao, bilo je tu svega, a danas-riječ je o tvrtkama-odličnim partnerima Gradu i potpori poduzetnicima i gospodarstvenicima. Oni rade, zarađuju i što je najvažnije, dižu plaću.“, ustvrdio je gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: F.S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn