GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – “U potrazi za dijamantnom suzom” sudjeluje na festivalu “Mali Marulić” u Splitu

Datum objave: 30. 1. 2016. | Kategorija: Kultura

N2

POŽEGA – Lutkarska predstava Gradskog kazališta Požega “U potrazi za dijamantnom suzom”  autorskog dvojca Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića sudjelovat će na 9. festivalu hrvatske drame za djecu “Mali Marulić” u Splitu. Za sudjelovanje se prijavilo 18 predstava, a izbornik  Tomislav Zajec našu “Suza” odabrao je  zajedno s još pet predstava u natjecateljski dio festivala koji će se održati u Gradskom kazalištu Split u travnju ove godine.

Festivala “Mali Marulić” je natjecateljskog karaktera. Uvjet za prijavu predstave je da je ista nastala prema hrvatskom literarnom predlošku, premijerno izvedena od 1. siječnja do 31. prosinca u godini slanja poziva, odnosno u godini prije održavanja Festivala, a prijavljuju se samo profesionalna kazališta.O nagradama odlučuje peteročlani žiri, a čine ga afirmirani umjetnici s područja kazališne, likovne i glazbene umjetnosti, teorije drame i kazališne kritike. Uz Festival je vezan i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Stoga je ovo prava prilika za predstavu koja je na premijernoj izvedbi u rujnu prošle godine oduševila brojne male i velike Požežane.

nn17

Podsjetimo, Vanja i Ivan potpisuju režiju i tekst predstave “U potrazi za dijamantnom suzom”, a uz njih igraju Goran Vučko i naša Požežanka Marijana Matoković. Riječ je o punokrvnoj ginjol-predstavi kju odlikuje snažan ritam igre i vrhunska animacija. Priča govori o slavonskom bećaru Slavenu čiji se prijatelj Janko teško razboli, a Slaven, po savjetu seoske vračare Jage putuje do zemlje daleke Azije po lijek koji je dijamantna suza zmaja. Tu je i jedan pomalo čudan sensei Čing Čang Čong koji voli kulen i njegov zločesti učenik Čang Čong Čing koji se voli pretvarati u leptira, a teško je izostaviti i vilenjake, oštre glazbene kritičare, čija je “slaba  točka”  tamburaška glazba.Lutke je radila Lucija Mitar, a  za glazbu se pobrinuo Ervin Lustig  koji ju izvodi na četiri instrumenta (klavir, tambura, frula, bubanj). Sudjelovanje na splitskom festival neosporno je potvrda kvalitete. Bravo!

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn