GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – U novu sezonu s puno dobrih novosti

Datum objave: 28. 9. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega u novu sezonu ulazi s brojnim novostima. Uz bogat repertoar gostujućih predstava te gostovanja koja očekuju njihove predstave, svakako najznačajnija novost je ulazak glumice i redateljice Marijane Matoković u požešku kazališnu obitelj.

Već s premijerom predstave “Palac Sim, palac Tam” naznačeno je kako će nova, 22.  sezona u Gradskom kazalištu Požega biti doista posebna. Naznačeno je i potvrđeno na danas održanoj  prvoj ovosezonskoj konferenciji za novinare na kojoj su , uz ravnateljicu Valentinu Neferović bili prisutni djelatnik za odnose s javnošću Kazimir Balog, kazališni djelatnik Dario Hak i glumica Marijana Matoković koja već duže vrijeme surađuje s kazalištem, a u ovoj sezoni, režirat će blagdansku predstavu, raditi na drugim novim projektima te voditi Srednjoškolsku kazališnu družinu.

“Čast mi je što sam dobila priliku voditi SKAD kao dramski pedagog jer sam i ja krenula s ove scene u kazališnoj družini što me motiviralo i dalo dobre temelje  za akademiju koju sada završavam. Interes je jako velik i nastavit ćemo to njegovati. Plan je da radimo vježbe koje su prikladne scenskom stavu, razvijanju identiteta, učenju općenito o kazalištu, kazališnom vokabularu te naravno, pripreme i za KaZlado, Lidrano  i sve njihove potrebe koje imaju u javnim nastupima,” rekla je Marijana Matoković. Marijana režira i blagdansku predstavu po motivima dječjeg klasika iz velikog opusa H. C. Andersena, čija premijera se očekuje početkom prosinca, a ovih dana krenule su pripreme, opet s novinom – audicijom.

marijana

“Nadam se kako  ću se dokazati i s režijskom palicom, nije prvi put da režiram, ali je prvi puta da režiram u Požegi. Tražimo tri uloge  – kraljević, kraljevna i majka. Naravno, očekujemo odaziv članova SKAD-a i odraslih amatera ali nadamo se i svima koji se osjećaju dovoljno slobodno i hrabro za sudjelovanje u predstavi,” rekla je Marijana. Audicija će se održati 5. listopada u 19,30 sati u Gradskom kazalištu Požega, a na web stranicama kazališta i facebook stranici zainteresirani će moći pronaći i materijal koji je potrebno pripremiti. U pripremi su, uz to i edukativne radionice za nastavnike i profesore koji vode dramske skupine u školama. Radionice će voditi Marijana a već je zakazan i prvi termin 22. listopada u 12,00 sati u prostorima kazališta.

Kazališnu amatersku družinu u ovoj sezoni vodi Dario Hak, družina trenutno broji 12 članova, primaju i nove članove, a rade utorkom i petkom od  19,30 do 21,30. “Finalni projekt ove sezone pripremamo 27. ožujka za Svjetski dan kazališta, a riječ je o domaćem tekstu  “Bračne ponude” od Josipa Eugena Tomića. Tekst je zanimljiv, komičan, a uz određene odrade uvjeren sam kako ćemo imati sjajnu predstavu za odrasle od našeg KAD-a,” rekao je Dario Hak.

Listopad je u Gradskom kazalištu Požega u znaku festivala pa će tako požeško kazalište gostovati na nekoliko njih s predstavama vlastite produkcije. Ponovo je stigao poziv za sudjelovanje polovicom listopada na Festivalu za djecu i mlade “Jaje” u Koprivnici. Tamošnjoj publici  Požežani će se predstaviti 15. listopada  lutkarskom uspješnicom “U potrazi za dijamantnom suzom”. Dva dana kasnije, 17. listopada Gradsko kazalište Požega gostuje na Festivalu Prolog u Sisku s predstavom “Tuna Bunjavilo”, a “Suza” je uvrštena i u program Assitje u Čakovcu gdje će igrati 19. listopada. Osim gostovanja na festivalima požeško kazalište predstavu “Tuna Bunjavilo” igrat će i u Vinkovcima, a dječju “Suzu” i u Čaglinu te Velikoj. Požeškoj publici, na domaću scenu, Gradsko kazlište Požega dovodi probrane dobre, recentne predstave s hrvatske scene poput “Bella figura” HNK Zagreb koja dolazi 14. listopada, a primjerice, 27. i 28. listopada u Požegi gostuje proslavljeni Teatar Naranča iz Pule s predstavom “Cvilidreta”.

valenitna

Prema riječima ravnateljice Gradskog kazališta Požega Valentine Neferović, ova sezona proći će u znaku sedam vlastitih produkcija, ali  i brojnim drugim zbivanjima. “Posla ima, kalendar je ispunjen sve do lipnja, i kada je riječ o gostovanjima, vlastitoj produkciji,dramskom studiju te popratnim sadržajima koji će se dogoditi u našem prostoru,” rekla je Neferović. S prvim listopadom kreće rad Male škole kazališta, Srednjoškolske kazališne družine i Amaterske kazališne družine, a konferencIja za novinare bila je prigoda i za promocija  kazališnog spota za koji požeški kazalištarci kažu kako je riječ o pozivu u kazalište – mala slika kazališne obitelji, još prisniji pristup kazališnih djelatnika kazališnoj publici.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn