GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA: “Helverova noć” – završen 2. požeški kazališni festival na najbolji način

Datum objave: 11. 7. 2016. | Kategorija: Kultura

DSC01742

POŽEGA –  Predstavom u vlastitoj produkciji “Helverova noć” Gradsko kazalište Požega sinoć je zaključilo 2. požeški kazališni festival KaFe. Program ovogodišnjeg festivala ponudio je u sedam dana deset predstava za sve uzraste, te jazz koncert Damira Kukuruzovića.

Iako igrana pred polupraznim gledalištem “Helverova noć” pokazala je svu puninu glumačke snage Marijane Matoković i Vanje Jovanovića. Podsjetimo,  riječ je o  hrvatskoj praizvedbi dramskog naslova “Helverova noć” Ingmara Villqista. Melodramu s dva lika uz stručno vodstvo redatelja i mentora Jasmina Novljakovića  Marijana i Vanja glumački su prigrlili kao studenti Umjetničke akademije u Osijeku, kojima je “Helverova noć” ujedno i diplomski rad iz glume.

DSC01719

Radnja predstave nabijena je emocijama, infantilnim jezikom i poplavama očaja, a smještena je u samo predskozorje Drugog svjetskog rata. Skučeni prostor sirotinjske zajednice, mentalno zaostalog mladića Helvera i njegove ogorčene pomajke Karle u jednoj noći  ispunit će užas vanjskog svijeta koji prodire kroz prozore i vrata mrakom i bukom posebnog ideološkog zla – nacizma, ali i iracionalni mrak koji sami protagonisti  nose u sebi.

Marijanina emocionalno oštećena Karla i Vanjin dragi, obijesni, tragikomični blesan Helver i sinoć su pokazali zašto nam mora biti važno kazalište sa ili bez festivala – nasmijali su nas, deprimirali, zabrinuli, zamislili, uplašili, raznježili i rasplakali i tako rastrojene i oduševljene pustili u požešku noć. Zastor je pao, završio je 2. požeški kazališni festival na najbolji način.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn