GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – “Guja u njedrima” za kraj sezone!

Datum objave: 01. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA- Uoči premijere predstave “Guja u njedrima”, novi projekt Gradskog kazališta Požega najavili su ravnateljica kazališta Valentina Neferović, redatelj predstave Rajko Minković te glumice Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić, Ines Bojanić i mlada zaposlenica kazališta Ružica Maurus. Premijera je 4. lipnja 2021. godine.

“Guja u njedrima” (“Snake In The Grass” 2002.) kazališni tekst je poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna. U požeškom kazalištu radi se u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa, a kazališna publika, rečeno je na konferenciji za novinare, može očekivati izazovne glumačke interpretacije, napeti triler s primjerenom dozom crnog humora i pregršt pozitivne energije kojom se odlikuje i cijeli proces stvaranja.

“Predstava je to koja je okupila poznata imena hrvatskog glumišta, na čelu s redateljem Rajkom Minkovićem. Uz Jasnu Palić Picukarić i Hanu Hegedušić sretna sam što su tu i tri naše Požežanke – Ines Bojanić, Ružica Maurus i Ana Mikulić kao kostimografkinja. Scenografkinja je Irena Kraljić, a dizajn plakata i programske knjižice potpisuje Vladimir Resner. Želim se zahvaliti i svim djelatnicima našeg kazališta koji su uključeni u kreativni proces – Goranu Krmpotiću (rasvjeta), Dariu Haku (ton), Ljiljani Rodić (garderobijerka) te Renatu Poku (scenski poslovi). Mislim kako smo napravili vrlo dobar posao i vjerujem kako će naša publika biti zadovoljna,” naglasila je ravnateljica Valentina Neferović.

Rad na predstavi krenuo je u veljači, izborom teksta Alana Ayckbourna, naglasio je redatelj Rajko Minković. “Njegovi tekstovi odlikuju se posebnom kvalitetom, on piše čisto, njegova dramaturgija je precizna i točna, matematička. Kada čitate tekst imate osjećaj kako je sve vrlo jednostavno, no za raditi i nije tako jednostavno baš zbog te preciznosti i zadanosti. Mi smo poštovali njegov tekst ali srećom, ovdje su sve vrsne glumice koje imaju želju i volju uroniti u posao izvan svih okvira. Postavili smo pred sebe izazov da to bude jedna jaka, dobra glumačka predstava s tri ženska lika postavljena u neobične situacije i slojevitu priču. Na jedan fini način, kroz pomaknuti crnohumorni diskurs , s paletom emocija i “kosturima iz ormara”, Ayckbourn je i danas jedan od autora koji je aktualan i snažan, prepoznatljiv upravo po jasno strukturiranoj scenarističkoj ideji. Zato mislim kako će ova naša predstava dobro korespondirati s publikom jer će biti prepoznatljiva i siguran sam, neće biti dosadna. Uvjeren sam kako smo uspjeli napraviti nešto što će dati lijepe tri glumačke kreacije.” rekao je redatelj Minković.

O radu na požeškoj sceni više su nam rekle same glumice. Kakva su očekivanja, pitali smo Jasnu Palić Picukarić. “Nikada nisam bila osoba od očekivanja. Više sam osoba od želja. Nama je bila velika želja, mi smo se već sastale u jednom projektu prije, da se ponovo okupimo. Mi smo se, Ines,Hana i ja, u tom našem prošlom projektu jako dobro razumjele u tom našem entuzijazmu, ljubavi prema kazalištu i prema zajedništvu kad nešto želiš iznijeti pred publiku. Jer, najbolji rezultati izlaze iz zajedništva. Ne možeš biti vrstan glumac ako nemaš jednako vrsnog partnera. I tu smo se mi prepoznale i nekako smo tu želju gradile, a kad nešto jako želite onda to i ostvarite. Veselimo se da se to dogodilo s Požegom čiju publiku poznajemo. Požega je uvijek bilo divno mjesto za igranje i zapravo, s velikim zadovoljstvom smo prihvatili tu priču, da to bude požeška premijera i požeška predstava. Mi smo dali sve od sebe i nadamo se kako će publika biti zadovoljna jer nama je sad centar svijeta, centar života i centar naše umjetnosti,” rekla je Jasna.

“Sretna sam što smo to sve ostvarili i željela bih zahvaliti ravnateljici požeškog kazališta što nam je povjerila tako ozbiljan posao. Nadam se će se požeškoj publici ovo svidjeti. U ovom strašnom razdoblju za nas imali smo neke tužne predstave s restriktivnim mjerama, s malo gledatelja i sve je to bilo vrlo tužno. Veselimo se povratku ljudi u kazalište, veselim što ih mi u kazalištu čekamo s jednim doista dobrim proizvodom,” rekla je Hana Hegedušić.

Požežanka Ines Bojanić s posebnim emocijama očekuje premijeru jer u svoj rodni grad je došla stvarati novo djelo, prvi put nakon dugo godina. “Bila sam s “Gospođicom Julijom”, 2008. godine i od onda sam gostovala s predstava iz drugih kazališnih kuća. Uvijek mi je bila želja vratiti se, pokazati publici koliko sam sazrela, narasla i to je jedna trema koja me očekuje ali kojoj se veselim. Uvjerena sam da nećemo biti razočarani ni publika ni mi,” rekla nam je Ines. Jedinstvenoj prilici da radi rame uz rame s poznatim imenima hrvatskog glumišta posebno se obradovala mlada Ružica Maurus. Dragocjeno je to iskustvo na početku karijere, kaže Ružica. “Ja sam tek završila preddiplomski i radila sam dječje predstave, a ovo je doista prava stvar. Ogromna mi je privilegija biti na sceni s takvim imenima i zahvalna sam svima,” rekla je Ružica. Premijera predstave je 4. lipnja u 20,00 sati.

TEKST: Sanja Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn