GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Film koji nisam snimila: o ljubavi i iluzijama

Datum objave: 30. 11. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskom kazalištu Požega 8. prosinca u 20,00 sati gostuje predstava Teatra Fort Fortno “Film koji nisam snimila”. Po tekstu Miloša Latinovića predstavu je režirao Draško Zidar, a glume Katica Šubarić, Tatjana Bertok – Zupković i Goran Koši.

Priču o životu češke glumice Lide Baarove koja je bila u preljubničkoj vezi s nacističkim zločincem Josephom Goebbelsom, za kazališnu scenu napisao je Miloš Latinović prema sjećanjima koje je sama glumica diktirala piscu Josefu Škovreckom. Lidu glumi Katica Šubarić, Goran Koši donosi nacističkog mostruma Goebbelsa, a Tatjana Betrok Zupković njegovu ženu Magdu.

“Lida Baarova, češka glumica s angažmanom u nacističkoj Njemačkoj, imala je sve – talent, ljepotu, karijeru i – ljubav. Zbog ljubavi je odbila slavu Hollyvooda i novac Britanaca. Lida Baarova ostala je u Berlinu uz Josepha Goebbelsa, ministra propagande i jednog od najbližih suradnika Adolfa Hitlera. Neosporno, njihova ljubav bila je iskrena, bez računice i interesa, jer posljedice te veze – oženjen, moćan čovjek i mlada, lijepa i uspješna strankinja – temeljne su za priču koja je pred vama kao hommage nečemu što nije imanentno današnjem vremenu: iskrenosti i žrtvovanju. Baarova je voljela doktora Goebbelsa, a onda je zbog ljubavi dva puta stradala – na inicijativu Magde Goebbels, ministrove žene i Hitlerove sljedbenice, protjerana je iz Njemačke, a onda je po završetku rata zbog veze s nacističkim moćnikom u rodnoj Češkoj bila uhapšena, utamničena, ponižena. Preživjela je možda samo zato da bi pričala, da bi svjedočila u korist ljubavi i života o kojem svi imaju različito mišljenje.” tako stoji u opisu predstave.

Zbog češke glumice je nacistički ministar propagande navodno, sanjao otići u Japan i prodavati kravate. Ona pak, kaže povijest, nije nikada propitivale njegove mutne, apokaliptične poslove. Doista, prava “ljubavna priča”. Vrijedi vidjeti kako ju je osječko-virovitička ekipa prikazala na sceni.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn