GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Bogata slavljenička sezona s čak dva kazališna festivala

Datum objave: 11. 9. 2014. | Kategorija: Kultura

k1

POŽEGA- Gradsko kazalište Požega u novoj dvadesetoj sezoni ima dvostrukog razloga za slavlje – 20 godina od osnutka Gradskog kazališta i čak 300 godina od izvedbe prve predstave u Požeštini. Kako i priliči, kazalištarci su stoga pripremili bogat program u slavljeničkoj sezoni. Ljubitelje kazališne umjetnosti u Gradskom kazalištu Požega u novoj sezoni očekuje šest premijera, bar jedna gostujuća predstava svakog mjeseca, dvije radionice i čak dva kazališna festivala, najavila je ravnateljica kazališta Valentina Soldo.

Sezona počinje gostujućom predstavom “Mačka na vrućem limenom krovu” Kazališta Virovitica koja će igrati 19. rujna u 20 sati. Potom će kazalište svoja vrata otvoriti filmskoj umjetnosti – 20. rujna svojim filmovima predstavit će se požeške filmske udruge, a 26. rujna u kazalištu će biti prikazan prvi hrvatski dokumentarni film o Miroslavu Kraljeviću ususret 130. obljetnici rođenja ovog poznatog slikara. No, to je tek početak.
Već krajem rujna kazalištarci će krenuti s radom na novoj dječjoj profesionalnoj predstavi čija premijera se očekuje početkom studenog. Redatelj je Damir Mađarić, a predstava nosi naziv “Kod arke u osam”.  Već po tradiciji Požežani će se pridružiti obilježavanju Noći kazališta, u prosincu je u planu blagdanska predstava za djecu,  već početkom proljeća kreću u stvaranje predstave za odrasle u vlastitoj produkciji, a bit će prigodno obilježen i Svjetski dan kazališta.

U pripremi su i dvije kazališne radionice za djecu i odrasle koje će voditi kazališna rekviziterka Marija Matijanić, a posebna novost ove sezone su  dva kazališna festivala – jedan u travnju pod nazivom “KaZlaDo”, a drugi u srpnju nazvan “KaFe”.
“KaZlaDo je zamišljen kao kazališni susreti dramskih skupina s područja naše županije. Želimo da svoje predstave koje rade tijekom godine izvedu u kazalištu na našoj sceni, kako bi mali izvođači osjetili kazališne daske i ozračje, a u planu su i susresti s profesionalnim glumcima te redateljima. KaFe je festival u trajanju od tjedna dana, planiramo ga početkom srpnja i želimo svaku večer imati po jednu predstavu,” najavila je ravnateljica kazališta Valentina Soldo. Kazališna sezona i ove će godine biti zaključena novim brojem Kazališnih novina i još jednim Teatralijama koje će tako postati dobra kazališna tradicija.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn