KAZALIŠTE BELI MANASTIR – Potvrđen uspjeh najbolje hrvatske amaterske kazališne predstave “Dnevnik Anne Frank”!

Datum objave: 16. 11. 2015. | Kategorija: Kultura

Dunja Vlahek

UB/ BELI MANASTIR – Dunja Vlahek na prestižnom Repassage festu u Ubu proglašena glumicom večeri. Kazališna struka: Ona je posebna, ona zrači!

Repassage fest u svom 8. izdanju, koji okuplja najbolja amaterska kazališta sa prostora bivše Jugoslavije, ušao je u samu završnicu. Šest najboljih kazališnih predstava, branilo je boje svojih zemalja (Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, i Bosne i Hercegovine, budući da Makedonija zbog nedostatka financijskih sredstava nije mogla poslati svog predstavnika (u zamjenu je igrana još jedna predstava iz Srbije). Predposljednjeg, petog natjecateljskog dana za Okruglim stolom govorilo se o predstavi „Dnevnik Anne Frank“, u izvođenju Gradsko kazališta Beli Manastir, a koje je predstavljalo Hrvatsku. Petar Lalić, osnivač Repassage-a, predsjednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom istaknuo je da je „Dnevnik Anne Frank“ simbol straha i nade, simbol stradanja židovskog naroda i simbol Holokausta.

“Moji prvi dojmovi o predstavi su da je redatelj Cvetin Aničić napravio izuzetno zanimljivu predstavu i da u njegovoj postavci ne dominiraju surovi realizam i bjeg od stvarnosti, već koreografska scenografija, kao kor u antičkoj drami. Jači od straha, od stradanja i smrti su nada i žudnja za životom, koje Ana ispoljava, a što nam odvlači pažnju od stvarnosti. U tim trenucima, kako bi nas vratilo u surovu stvarnost, protutnji vlak, čuju se pucnji i drugi elementi straha, koje glumci doživljavaju na različite načine. Jedni neurotično, netko ga shvaća za privremeno, a kroz predstavu prolazi lajt motiv: оvo neće dugo trajati. Međutim, kroz glazbu osjećamo da će tragedija brzo doći. To je ono što je dominiralo, kao i  slike koje pokušavaju da radost življenja pretpostave strahu od umiranja. Redatelj je imao vrlo uvjerljivu postavku: kako na simboličan način dočarati amplitudu između života i smrti”,  bio je nadahnut u pojašnjenju predstave iz Belog Manastira Petar Lalić.

Šesnaestogodišnja Dunja Vlahek, učenica drugog razreda Gimnazije, nametnula se, prema Lalićevim riječima, pojavom, ona zrači. A toj pojavi su kontrast deportacija i smrt kao neminovna stvarnost. Dunja Vlahek “zapela” je za oko Danieli Taslidžić Herman još dok je bila učenica nižnih razreda osnovne škole, a koja ju je zapazila na školskim priredbama. Nekoliko godina kasnije u suradnji s školskom dramskom grupom “Stage roar”, vodstvo kazališta, tada 13-godišnju Dunju Vlahek, dovodi u kazalište. Ulogu Anne Frank dodjelila joj je upravo Taslidžić, smatrajući ju idealnom za tu ulogu, što se kasnije pokazalo potpuno opravdano, a dramaturško režijski dio savršeno je upotpunio talentirani Cvetin Aničić.

Okrugli stol UB

O predstavi je govorio i Milan Bosiljčić, član žirija, profesor i pjesnik sa Uba. “Imao sam dojam da vi i niste glumci. Ispred mene su se nalazili ljudi na psiho – terapiji. Prikazali ste psiho-dramu, terapeutski kod koji je iznad života. Naime, u vašem izvođenju „Dnevnik Anne Frank“ je vrsta terapije, a likovi su unakaženi besmislom i našli su ravnotežu u besmislu. Inače, svi redateljski alati: oštirina, jednostavnost i mističnost, bili su dobro nabrušeni”, istakao je Bosiljčić.

Žiri publike, kojeg čine glumci Ubskog kazališta: Snežana Jovanović, Mirjana Simić, Vladimir Tadić i Vojislav Raonić za glumicu večeri jednoglasno su izabrali Dunju Vlahek, Annu Frank u predstavi, dok je zahvalnicu za sudjelovanje na festival, Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport uručio Zoranu Hermanu, koji je u ime predsjednice u odsustvu, primio priznanje. Glavne nagrade festivala bit će dodjeljene 17.studenog, kada će se proglasiti tko su najbolji kazališni amateri Balkana. Dnevnik Anne Frank” zbog velikog interesa javnosti, peti će put u Belom Manastiru zaigrati 21.studenog u 19 sati povodom Europske Noći kazališta.

TEKST: S. P./KBM    FOTO: KBM

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn