GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Virtualna izložba Prapovijesne zbirke

Datum objave: 06. 10. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na portalu eKultura Ministarstva kulture i medija odsad se mogu pregledavati i predmeti Prapovijesne zbirke gradskog muzeja Požega.

U očekivanju da obnovljena zgrada Gradskog muzeja Požega konačno otvori svoja vrata javnosti, dio bogatog fundusa izložen je u virtualnom svijetu.

Na portalu eKultura Ministarstva kulture i medija odsad se mogu pregledavati i predmete Prapovijesne zbirke gradskog muzeja Požega i to na linku: https://ekultura.hr/item-sets/2356454/

Prapovijesna zbirka Arheološkog odjela Gradskog muzeja Požega prikuplja arheološku građu s lokaliteta na prostoru Požeške kotline od razdoblja neolita do mlađeg željeznog doba. Nastajala je kroz dugi vremenski period od samog osnutka Muzeja 1924. godine, i to prvenstveno darovanjem slučajnih nalaza – keramike, kamenih alatki, metalnih i staklenih predmeta. Od 1970 – ih godina uslijedila su i prva zaštitna i sustavna istraživanja ovog prostora čime se obogatio fundus ove zbirke. Veliki dio Prapovijesne zbirke čine predmeti s lokaliteta Zarilac Grabaračke livade, Jakšić Čaire i Grabarje Mračaj. U novijim sustavnim istraživanjima, nakon 2000. godine, prikupljena je značajna količina i vrlo vrijedna građa s lokaliteta Kaptol Gradci iz razdoblja starijeg željeznog doba te Alilovci Lipje iz razdoblja srednjeg brončanog doba koja su upotpunila znanstvene spoznaje o ovom prostoru u navedenim razdobljima.

TEKST: S. P.                        FOTO:GMP

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn