GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Rođendansko slavlje i promocija kalendara

Datum objave: 06. 12. 2016. | Kategorija: Kultura

n12

POŽEGA – Gradski muzej Požega  danas je u Kazališnoj kavani proslavio svoj 92. rođendan  na sam dan osnivanja muzeja, 6. prosinca. Rođendanska proslava bila je prilika i za promociju kalendara za 2017. godinu s temom požeških kavana i gostionica pod nazivom “Živjeli!”

Nakon prošlogodišnjeg kalendara “Ljubavni jadi starih Požežana”, gdje su predstavljene poznate i manje poznate  ljubavne priče poznatih i manje poznatih osoba iz požeške povijesti, tema novog kalendara su požeške gostionice i kafići kao kultna okupljališta brojnih generacija. Radom na kalendaru  muzej je otvorio i dragocjenu suradnju sa zaljubljenicima u svoj grad, amaterskim sakupljačima starih fotografija, te privatnim kolekcionarima.

“Prezentirajući 24, mahom nikada ne objavljene fotografije starih požeških gostionica i kafića sve do 80-tih godina prošlog stoljeća, muzej je želio skrenuti pozornost na činjenicu da mjesta okupljanja u prošlosti nisu uvijek bila mjesta razbibrige i opijanja. Sve do kraja 20. stoljeća, neka od tih mjesta opostajala su kao kultna okupljališta istomišljenika, mjesta na kojima su se rađale ideje i inicijative, održavali koncerti, kazališne predstave, dobrotvorni balovi, kvizovi, osnivala gradske kulturne institucije,” naglasila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević-Matić dodajući kako muzej ovakvim malim izdavačkim projektima, poput prošlogodišnjeg i ovog novog kalendara, želi poručiti surađanima da povijest nisu samo veliki događaji i bitni datumi, nego i sve one male svakodnevne navike i običaji koji su desetljećima gradili naš identitet.

nn8

Kalendar je tiskan u 1000 primjeraka, a prodavat će se za 20 kuna. Na rođendanskom druženju u Kazališnoj kavani svečano su proglašeni i rezultati Rođendanskog foto natječaja u kojemu su zadani motiv bile zgrade muzeja, posebice barokna zgrada s početka 18. stoljeća, inače vrlo česti motiv na fotografijama glavnog požeškog trga. Između 19 fotografija, glasajući preko Facebook društvene mreže javnost je izabrala svog pobjednika, fotografiju  „U retrovizoru“ Krunoslava Ergovića, djelatnici muzeja izabrali su fotografiju  „Muzej radi i po noći“ Žarka Vučkovića, a fotograf Dušan Mirković fotografiju „Noćni muzej poslije kiše“ Vladimira Mandića. Svi sudionici natječaja su dobili prigodne muzejske darove.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn