GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Projekt Muzej u loncu dobio posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva

Datum objave: 21. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

gmp_7259

ZAGREB/POŽEGA – U Muzeju Mimara 20. listopada 2016. godine na Godišnjoj dodjeli nagrada Hrvatskog muzejskog društva posebno priznanje je dobio projekt Muzej u loncu Gradskog muzeja Požega. Ovo visoko priznanje struke Maji Žebčević Matić i Borisu Knezu uručila je predsjednica HMDa  Milvana Arko Pjevac.

Gradski muzej Požega od 2012. godine kroz projekt Muzej u loncu istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu i nedovoljno valoriziranu nematerijalnu kulturnu baštinu kroz tradicijsku prehranu Požege i Požeštine.
Ovaj je projekt požeški muzej tijekom 2014. i 2015. godine proširio na 14 ostalih muzeja istočne Hrvatske, što je rezultiralo sustavnim istraživanjem tradicijskih jela Slavonije, Baranje i Srijema, dokumentiranjem pripreme i rekonstrukcije preko trideset gotovo zaboravljenih jela, te pokretnom izložbom Muzeji u loncu s katalogom u nakladi od 1000 primjeraka. Izložba je prvi puta otvorena u Gradskom muzeju Požega 2. rujna 2015. godine i do kraja 2016. godine obići će ostalih 14 gradova istočne Hrvatske.

Uz izložbu i katalog, u vlastitoj produkciji je snimljeni istoimeni dokumentarni film koji široj javnosti kroz lokalne televizije i putem interneta kroz projekt, na duhovit način predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu kroz tridesetak nepoznatih tradicijskih jela upućujući na njihovu moguću ugostiteljsku primjenu, skrećući ujedno pozornost i na svih petnaest muzeja regije. Paralelno, Gradski muzej Požega  redovito ažurira i virtualni muzej,blog Muzej u loncu koji sustavno objavljuje recepte, dokumentiranu pripremu svakog jela iz projekta uz pitke muzeološke priče o njihovom običajnom i povijesnom kontekstu.

gmp_7275

Za svoju inicijativu, ali i učinjeno Gradski muzej Požega dobitnik je dvije prestižne turističke nagrade, Simpl the best, Way of Croatia sa zlatnim znakom 2014. (projekt Muzej u loncu) i Godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice Čovjek ključ uspjeha u turizmu za 2015. u kategoriji djelatnik u objektu kulturnog naslijeđa (Maja Žebčević Matić, autorica projekta).Nagrada Hrvatskog muzejskog društva još jedna je potvrda vrijednosti ovog etnološko-muzejskog projekta koji uspješno prezentira nematerijalnu kulturnu baštinu na jedinstven način.

TEKST: S. P./TZ PSŽ        FOTO: Gradski muzej Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn