GRADSKI MUZEJ POŽEGA – “Požeška šetnja muzejskim ljetom” – od 22. lipnja do 20. kolovoza

Datum objave: 16. 6. 2018. | Kategorija: Kultura

Jumbo plakat - Požeška šetnja muzejskim ljetom 2018

POŽEGA – Petu godinu zaredom Gradski muzej Požega organizira izložbeni ciklus pod nazivom „Požeška šetnja muzejskim ljetom“. Ovogodišnje izdanje predstavit će četiri različite izložbe u razdoblju od 22. lipnja do 20. kolovoza, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega od 22. lipnja do 20. kolovoza i ove godine održat će se „Požeška šetnja muzejskim ljetom“ koja će ugostiti četiri izložbe. Program koji počinje međunarodnom izložbom 3. Likovne kolonije LZD Vila Velebita predstavila je muzejska savjetnica Lidija Španiček, “Izložba prezentira likovna djela tridesetak likovnih stvaralaca iz Hrvatske i inozemstva. Slike su nastale kao rezultat okupljanja slikara u Požegi koje je organizator likovne kolonije Josip Fajdić uputio na lokacije grada. Ova izložba posjetiteljima će od 22. do 30.lipnja dati drugačiji pogled na njihov grad, onaj gledan očima umjetnika koji se prvi puta susreću s Požegom. Slijedi izložba slika požeškog slikara Željka Radmirovića. Njegov ozbiljan,studiozan pristup prisjetit će starije generaciju na slikara koji je svojim djelima išao ispred vremena, a mladima će pokazati da je iskren pristup umjetnosti uvijek moderan. Treća po redu je izložba slika članova Udruge Matko Peić,a potom slijedi izložba fotografija Mire Vitemberg i Snježane Mekić Delić,” najavila je Španiček.

nn

Prof. dr.sc. Josip Fajdić posebno je ovom prigodom istaknuo kako se među 28 autora koji će se predstaviti, a dolaze iz Orahovice, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Zagreba, Nove Gradiške,Koprivnice, Petrinje, Ukrajine i Vojvodine, nalazi čak devet akademskih slikara.

m1 m2

Druga po redu bit će izložba požeškog slikara Željka Radmirovića, koju će Požežani moći pogledati od 3. do 15. srpnja. “Slikarstvom se bavim od rane mladosti.Nisam želio niti sam pohađao formalno obrazovanje, nisam pripadao ni raznim školama. Čistom sam znatiželjom savladao razne tehnike nastojeći s vremenom spoznati tajnu, kao i smisao te moje osobine. Ova mala retrospektiva, 40 godina boravka u Požegi, govori o tom dugom lutanju po osobnoj podsvijesti, gdje su po meni svi odgovori,” rekao je Radmirović.

DSC09529

Od 17. srpnja do 6. kolovoza, izložbom će se predstaviti i trojica slikara, članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić”: Riječ je o Milanu Bajtu, akademskom slikaru, Dragutinu Bajtu, nastavniku likovne kulture i Dragutinu Kepiću, slikaru i ilustratoru o kojima je govorila predsjednica udruge Rajka Radoš. Požeška šetnja muzejskim ljetom završava izložbom fotografija, Mire Vitenberg, i Snježane Mekić Delić, a bit će otvorena od 10. do 20. kolovoza.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn