GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Portretne minijature ljupki čuvari uspomena

Datum objave: 22. 1. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  U Gradskom muzeju Požega večeras je otvorena izložba portretne minijature iz Zbirke slika i okvira Muzeja Slavonije. Izložba “Ljupki čuvari uspomena” uživanje u decentnoj ljupkosti nekadašnjih statusnih simbola slavonskog plemstva, posjetiteljima će pružiti do 26. veljače 2016. godine.

Danas tek rijetki imaju fotografije u novčaniku, možda pokoja baka ili djed,  a mobiteli su, baš kao i društvene mreže krcati patkoustim selfie-šundom i teškoprobavljivim egoizmom. I evo njih…Sjetno, dostojanstveno,ponosno, gledaju nas ljepotice i gospoda s minijaturnih portreta prizivajući davna vremena kada se najdraži ili najdraža doista nosio blizu srca, diskretno sklonjen među krila medaljona, prstena ili broša.

“Poslanje muzeja je čuvati tradiciju i prenositi je za budućnost i baš kako ste rekli, kada su nam u Osijeku djeca dolazila, uspoređivali smo te minijature pogotovo one male koje su se nosile na prstenu, s fotografijama koje mi danas nosimo u mobitelima ili nekada naši roditelji u novčanicima,” kaže nam autorica izložbe Andreja Šimičić.

nn

Dodaje kako Zbirka slika i okvira Muzeja Slavonije sadrži 32 portretne minijature koje vremenski obuhvaćaju razdoblje od 1770. do 1926. godine, a izložene minijature pokazuju raznolikost tehnika izrade.Naručitelji umjetnina, a također i kolekcionari, bili su slavonsko plemstvo, kao i bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja. “Minijature su bile statusni simbol,  jer prve minijature razvile su se na visokom dvoru  među kraljevima i prinčevima kada su se radili portreti princeza za njihove zaručnike. No, na ovoj izložbi se mogu vidjeti i  zadnje minijature koje su nastale početkom 20. stojeća i koje se vraćaju i tehnikom – emajlom ili uljanim bojama na pločici bjelokosti počecima slikanja minijatura, a nastala su u okrilju plemstva na zalasku. Osobno smatram kako su željeli pokazati svoje plemstvo i istaknuti se od građanstva koje se financijski približilo plemićima, upravo inzistirajući na toj maloj formi i na tehnikama koje više u to vrijeme nisu bile moderne ali su pokazivale njihovu posebnost. Dakle oduvijek su bile statusni simbol. Razvojem fotografije minijature zamiru jer je proces njihovog nastanka bio dugotrajan i spor u odnosu na fotografiju koja je znatno brža,  postale su i preskupe u odnosu na iznimno jeftiniju fotografiju. Brojčano ovo nije velika zbirka ali prikazano je nekoliko tehnika i razdoblja te razni načini protretiranja te tako imamo presjek kroz stvaralaštvo minijature,” priča nam Andreja priču o minijaturama dodajući kako je najveći broj sačuvan iz vremena bidermajera, a na izložbi su gosti pružli priliku i domaćinima pa tako u vitrinama stoji i nekoliko požeškim minijatura.

nnn

Izložba minijatura  izvrsna je, ne samo zbog svoje vrijednosti već i za interakciju s publikom upravo zbog mogućnosti usporedbe, kaže muzejski pedagog i ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.”Muzeji prestjau biti hramovi umjetnosti i znanosti i  okreću se prema posjetitelju i interakciji. Muzejska pedagogija odnosi se na uprav taj edukativni dio funkcioniranja samog muzeja. U želji da baštinu približimo ne samo mlađima već i najširem krugu krajnjih posjetitelja iz onog  kustoskog dijela rada pojavili muzejski pedagozi koji to rade na jedan stručan ali prilagođen način. Primjerice i ovu izložbu prati pedagoški program gdje želimo sve uzraste “uvući” u priču ne samo o umjetnosti već i ovim portretima, njihovoj krajnjoj namjeni i razlogu njihovog nastajanja,” rekao je Detling.

Ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić najavila je buduću još plodonosniju suradnju s kolegama iz Osijeka, a večerašnja izložba, naglasila je, posvećena je nedavno preminuloj Eleonori Geber, nekadašnjoj djelatnici i ravnateljici požeškog muzeja. U glazbenom dijelu nastupile su učenice Glazbene škole Barbara Kšenek i Maja Mustapić.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn