GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Performans kao poziv, jer Muzej je dobra navika!

Datum objave: 18. 5. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradski muzej Požega ovogodišnji Međunarodni dan muzeja proslavio je simboličkim performansom u suradnji s požeškim Gimnazijalcima, popularnim KRUG-ovcima, na požeškom osunčanom središtu među budućim posjetiteljima svog uskoro otvorenog stalnog postava u obnovljenim zgradama.

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja dan je kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S obzirom na to da Gradski muzej Požega uskoro otvara svoj novi stalni postav požeški muzealci ove su godine simbolično obilježili Međunarodni dan muzeja s dva performansa koji za cilj imaju unijeti propitkivanja u život naše zajednice. Neverbalni, ali snažni poziv na posjet muzeju poslan je tako u javni prostor pitanjima na transparentima ‘Tko si?, Odakle dolaziš, Kamo ideš?, Imaš li dobre navike?’, te dobacivanjem velikim loptama sa sloganom novog stalnog postava “Od mora do gora”.  Sudeći prema reakcijama brojnih Požežana i gostiju koji su pratili performans pa čak i sudjelovali u njemu, uskoro će požeški Muzej doista postati dobra navika svojih sugrađana.

TEKST: S. P./GMP                        FOTO: GMP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn