GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorena izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

Datum objave: 22. 9. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Sinoć je u Gradskom muzeju Požega svečano otvorena gostujuća izložba Anamneza-povijest bolesti u antičkom svijetu.Riječ je o jednoj od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi.

Jedna od koautorica izložbe Slađana Latinović koja u arheološkom muzeju iz Zagreba radi kao restauratorica kaže : “Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas.Inače vrlo nam je drago što smo u Požegi s obzirom na to da i Požega ima dugu tradiciju liječništva, liječenja i bolnica. Sama izložba kreirana je protekle godine povodom 30. godina od prve objave rimskih medicinskih instrumenata.Naime, arheološki muzej ima jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata. Oni potječu iz Siska a prikupljeni su prilikom jaružanja rijeke Kupe u jako velikoj količini preko 600 primjeraka što svrstava Hrvatsku u centar europske arheologije što se tiče medicinskih instrumenata. Pretpostavlja se da je u Sisku postojala radionica koja ih je izrađivala a zatim distribuirala diljem Panonije.“

Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Koautorica Sunčica Habus, arheologinja i stručna suradnica arheološkog muzeja dodaje o njezinom dijelu posla kod pripremanja ove izložbe : „Nas tri koautora smo pripremali ovu izložbu, mene je dopao dio o povijesti razvoja medicine od njezinih najranijih početaka od prapovijesti, nekakve magijsko-religijske faze pa sve do Hipokrata do kasne antike.Povijest medicine trebalo je ispričati na zanimljiv način koji će biti pristupačan ne samo struci nego i široj publici a pogotovo smo pazili da sam sadržaj nekako bude dostupan i najmlađima.Ono što je mene jako zaintrigiralo je činjenica da i današnja moderna medicina ima jako puno dodirnih točaka s grčkom a i s rimskom medicinom a da mi zapravo toga uopće nismo svjesni.“

Osim autora izložbe i ravnateljice gradskog muzej Požega Mirele Pavličić Hein posjetitelje je pozdravio i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, a izložbu je otvorio dr. Antun Zimmermann. Prigodno otvorenje izložbe popratio je zbor medicinskih sestara „Immaculata“. Ova izložba za posjetitelje Gradskog muzeja Požega bit će otvorena do 6. studenog.

TEKST: A. Nedela      FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn