GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorena izložba akademskog slikara Davora Žilića

Datum objave: 15. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“, sinoć se u Gradskom muzeju nakon 15 godina, po drugi put, požeškoj publici sa svojim radovima predstavio akademski slikar Davor Žilić.

Otvorenju izložbe prethodio je nastup Nenada Vlašića koji je ovom prilikom otpjevao nekoliko pjesama. Prigodnim riječima, požeškoj publici obratio se prof.dr.sc. Josip Fajdić.„Predstavio se umjetnik koji je uspio u kratkoj slikarskoj karijeri stvoriti zavidan fundus likovnih ostvarenja utemeljenih mahom na simbiozi i harmoniziranom odnosu između slikara i izvornog prirodnog, odnosno zavičajnog. A zavičajno je temeljni kredo naše zajednice „Vile Velebita“. Upravo je ta činjenica da mu slikarstvo počiva na izvornoj inspiraciji ili istoj percepciji krajobraza ali i ambijentalnog okruženja u kojoj živi i boravi, bila je to prevaga u odabiru Davora Žilića,“ naglasio je Fajdić.

Žilić je svoje radove prikazao na preko 55 samostalnih i više skupnih izložbi, između ostalog u Londonu, New Yorku, Ohiu, Frankfurtu,St. Wendelu, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Sisku, Petrinji,Kutini, Milni, Punatu,Bolu, Požegi, Popovači, Samoboru, Ivanić Gradu, Hrvatskoj Kostajnici,Garešnici, Delnicama, Virju, Topuskom, Jastrebarskom, Splitu. Njegove slike nalaze se diljem svijeta u privatnim kolekcijama i umjetničkim galerijama.

„Romantični realizam. Dvije riječi koje spajaju dvije ljudske biti, duhovnost i materijalno. Jedno i drugo Davora Žilića, akademskog slikara, ispunjavaju kao potpunog čovjeka. Os koja ovog umjetnika čvrsto drži dosljednim u slikarstvu je fenomen svjetla u materiji boje. Njegovo kretanje na slikarskom polju kreće se od točke hiperrealizma do katkada potpuno raspršene točke romantičnog realizma. On slika osjećajem materijalnog i materijom osjećaja. Svjetlost i boja produbljuju atmosferu, a oko i ruka ih pretvara u drugu osjetilnu, predočenu stvarnost“ – riječi su to muzejske savjetnice, profesorice Lidije Španiček o autorovom slikarskom izričaju.

„Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih, dan ljubavi, i ono što mogu reći sve ovo počinje na ljubavi. Ne bih imao ni toliko mogućnosti ni toliko vremena raditi sve ovo da ne postoji ljubav. Sve to jednostavno izvire iz toga, ja nisam izabrao svoj put, zaljubio sam se u to i nastavio raditi. Ja nisam odredio biti moderan ili nemoderan, klasičan, pratio sam taj put koje mi je srce pokazivalo,“ rekao je Davor Žilić. Ispred Grada Požege, u ime gradonačelnika Darka Puljašića, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

Autor Davor Žilić, svoju prvu mapu izdao je 1997. godine i posvetio je rodnom gradu Petrinji gdje danas živi i radi. Pored slikarskog rada Žilić je nastavnik na Učiteljskom fakultetu iz Zagreba – podružnice u Petrinji te je danas izvanredni profesor u istoj instituciji. U rodnoj Petrinji ima svoj atelje a trenutno svoje radove izlaže na Tajvanu, u Taipeiu.

TEKST: A. Nedela          FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn