GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Obilježavanje 790. obljetnice Požege kao uvod u kulturni desetogodišnji projekt

Datum objave: 02. 11. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena izložba fotografija Janka Belaja iz Zagreba radnog naziva ” Rudine- gledaj Požegu – 790 godina” i projekt priprema obilježavanja 800. obljetnice prvog pisanog spomena grada. Uz ravnateljicu Gradskog muzeja Maju Žebčević Matić sudjelovali su požeški gradonačelnik Darko Puljašić te autor fotografija Janko Belaj.

Izložba će biti otvorena 5. prosinca i trajat će do 18. siječnja, a sa svojim programima, od radionica do raznih interaktivnih zbivanja sve do promocije kalendara koji će u sebi sadržavati deset godina, samo je početak pomno osmišljene desetogodišnje pripreme obilježavanja 800. obljetnice grada, pojasnio je kulturnu inicijativu gradonačelnik Darko Puljašić.

“Obljetnica koja je pred nama, 790. godina od prvog pisanog spomena našeg grada upravo je pravo vrijeme za kvalitetan početak pripreme obilježavanja 800-te obljetnice. U razdoblju od deset godina nadamo se kako će sigurno biti završen i stalni postav muzeja i zgrada i da ćemo se u godini te visoke obljetnice imati čime podičiti. Danas već osmišljavamo strategiju i pripremamo se, a pozivamo i naše sugrađane da se pridruže kako bi to bila godina Požege, godina gdje će cijela Hrvatska dolaziti k nama i gdje ćemo moći pričati priču koja traje 800 godina. Vrlo malo gradova u Hrvatskoj može se podičiti s tako bogatom poviješću. Muzej, kazalište, knjižnica, Turistička zajednica, Grad Požega, svi umjetnici koji žive i rade u ovom gradu, svi će biti uključeni i pozvani da sudjeluju u kreiranju načina na koji ćemo svoj grad ovih deset godina pripremati i prezentirati te se istovremeno i učiti što je ustvari naš grad,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Moramo se bazirati na onom što smo bili, što smo danas i što ćemo biti. Moramo gledati u budućnost te zajedno osmisliti jednu kvalitetnu desetogodišnju kampanju kako bi 800. obljetnicu doista dočekali u “Godini Požege”. Pričamo o tome kako se odlazi, kako nije dobro. Ja mislim da je dobro i da imamo izuzetnu priliku pokazati kako hoćemo, možemo i želimo bolje jer imamo s čim. Samo moramo prvo mi prihvatiti da imamo resurse i bogatstva koja rijetko tko ima. Svatko od nas ponaosob mora biti promotor ovog grada jer tako ćemo biti i promotori naše budućnosti,” zaključio je gradonačelnik Puljašić.

Gradski muzej Požega pokretač je ove priče, stoga je njen početak u znaku možda najvrjednijeg blaga iz muzejske škrinje – kultnih Rudinskih glava čiju je mistiku autor fotografija Janko Belaj kombinirao s energijom požeške svakodnevice.

2017-09-09--790Pozege-0097--PRINT50x30u70x50

“Ovaj projekt na tragu je mojih ranijih projekata – izložbe o šeširu i izložbe o Kosturku. Izabrali smo da Rudinske glave koje su neprikosnoveni kraljevi kulturne baštine – arheološke, povijesne i umjetničke – požeškog kraja, pričaju priču, a ja ih pri tom portretiram. Možemo iz gledati kao glumce u kazalištu i mene kao dokumentarista te predstave. U prvom snimanju obilazio sam grad samostalno, tražeći široke kadrove, a u drugom snimanju koje ću završiti u idućih mjesec dana ići ćemo na detalje i više se posvetiti životu građana. Veselim se ovom projektu i nadam se kako će moje kolege požeški fotografi nastaviti to za idućih deset godina, kako bi za 800. obljetnicu bili domaći autori,” rekao je Belaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložba će biti otvorena za rođendan muzeja i trajat će do 18. siječnja, a u tih mjesec i pol dana posjetiteljima će biti ponuđeno i niz popratnih sadržaja.” Ne želimo napraviti izložbu koju će posjetitelji obuhvatiti pogledom već s vrata i otići nego će biti vrlo interaktivna.Uz promociju jedinstvenog kalendara, bit će i mogućnost obiteljskog portretiranja u sepiji u replici fotografskoj ateljea iz 19. stoljeća, mogućnost izražavanja stavova i mišljenja na velikoj zajedničkoj ploči mišljenja o našem gradu. Pripremit ćemo i niz radionica za različite uzraste, sve na tragu istraživanja identiteta grada i nas samih, a sve kao priprema za 800. obljetnicu kako bi naučili živjeti urbano ovaj grad kako on to i zaslužuje,” zaključila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn