GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljena izložba “Korak ispred vremena”

Datum objave: 06. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom obilježavanje 95. obljetnice svog postojanja i povodom Dana grada Požege, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu Korak ispred vremena, Atelier Wollner. Radi se o izložbi fotografija prve požeške fotografkinje Cecilije Wollner. Izložbu su na konferenciji za novinare najavile ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein i autorica izložbe kustosica Povijesnog odjela Ivana Domanović.

Prva je to domaća izložba Gradskog muzeja Požega nakon pune četiri godine, a uz to i prva izložba mlade autorice. Toga ništa nije prepušteno slučaju, od organizacije do popratnih materijala, kaže ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

“Izložba je produkt suradnje naših stručnih djelatnica Ivane Domanović, Lidije Španiček i Dubravke Matoković te Borisa Maringera iz Konzervatorskog odjela. Uz izložbu tiskali smo i katalog na 64 stranice. Prvi put smo radili katalog takvog obujma (dosad smo imali kataloge najviše 32 stranice). Namjera nam je konstantno podizanja kvalitete i standarda u našem radu. Kao uz sve dosadašnje izložbe održavat će se i radionice za djecu koje će osmisliti naša pedagoginja Ljiljana Marić, pa pozivam škole i vrtiće da nas posjete tijekom trajanja izložbe, kao i ostale građane,” rekla je ravnateljica. Mlada fotografkinja Cecilija Wollner koja je s tek 20-tak godina osnovala svoj atelier mnogima i danas može biti pravo nadahnuće, a fotografije koje su ostale kao svjedočanstvo jednog vremena, potvrđuju nam ono što već odavno znamo – da je Požega nekada imala ljude ispred vremena te i bila sredina “korak ispred vremena”.

“Izložene fotografije i razglednice nastale su u poznatom požeškom Atelieru Wollner koji je u prosincu 1899. godine osnovala mlada fotografkinja Cecilija Wollner. Cecilija se 1906. godine udala za fotografa Julija Davidsona. Od tada oni rade zajedno ali pod imenom Atelier Wollner, J.& C. Davidson sve do 1913. godine kada odlaze iz Požege iako Atelier Wollner pod drugim vlasnicima djeluje sve do 1934. godine. Teme koje su prikazane na fotografijama su raznovrsne; politički i društveni život, razna požeška kulturna i sportska društva, znamenite ličnosti, žene i moda, narodne nošnje na fotografijama, razglednice, primjeri portretne fotografije itd. Osim raznovrsnih fotografija i albuma na izložbi su izloženi i predmeti iz naše Tehničke zbirke, ponajprije foto aparati i razna fotografska oprema. Izloženi su i drugi predmeti koji ilustriraju pojedini segment izložbe koji smo željeli prikazati i tako oživjeti duh stare Požege,” pojasnila je autorica izložbe Ivana Domanović .

Lidija Ivančević Španiček i Dubravka Matoković izložbi su dale nezamjenjiv doprinos naglašavajući vezu Ateliera Wollner s razglednicama Požege i odnosom fotografija i narodnih nošnji o čemu svjedoče odabrani muzejski predmeti, a Gradska knjižnica i čitaonica Požega posudila je fotografije iz ostavštine požeške književnice Zlate Kolarić Kišur. Prilog katalogu dao je i Boris Maringer iz Konzervatorskog odjela u Požegi koji je istražio djelovanje Ateliera Wollner i prikazao povijest obitelji Wollner i Davidson.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 11. ožujka u 19sati, a izložbu građani mogu pogledati do 1. lipnja.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn