GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljen Tjedan Gradskog muzeja Požega

Datum objave: 30. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradski muzej Požega povodom obilježavanja dana svog osnivanja, 6. prosinca 1924. godine, pripremio je niz događanja tijekom idućeg tjedna, od 3. do 8. prosinca. Najavljeno je to na konferenciji za novinare koju je održala ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein sa suradnicama muzejskom pedagoginjom Ljiljanom Marić i kustosicom povijesti Ivanom Domanović.

Ove godine Gradski muzej Požega puni 94. godine i ulazi u 95. obljetnicu stoga će idućeg tjedna biti predstavljen i novi vizualni identitet Muzeja kako bi se dodatno naglasila važnost muzeja. Novi vizualni identitet je djelo mladog požeškog dizajnera Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba, a uz ovo predstavljanje Požežane očekuje i niz drugih sadržaja, primjerenih renomiranoj kulturnoj ustanovi. Program počinje, kako je najavljeno s radionicama za djecu i odrasle uz aktualnu izložbu Drava Art Biennale koja problematizira vodu kao javno dobro i čiji je cilj stvaranje odgovornijeg i boljeg društva.

“Tjedan započinjemo 3. prosinca s besplatnim vodstvom za građanstvo kroz izložbu u 19 sati nakon čega će se održati radionica – „Štedimo vodu – napravimo eko čašu“, u čijoj će izradi pomoći nastavnica likovne kulture Sanja Mišić. Ekologiju i umjetnost povezat će i mlada umjetnica Kristina Pongrac iz Čakovca koja će o tom problemu promišljati s požeškim učenicima u utorak, 4. prosinca na radionici Dravski mozaik. Multimedijalna umjetnica Kristina Marić iz Osijeka održat će 6. prosinca edukativno-relativnu radionicu na kojoj će djeca interakcijom više umjetničkih disciplina istražiti pitanja o vodi kroz trodimenzionalno oblikovanje te pokretne slike,” najavila je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić. Ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein posebno je istaknula predavanje dr. sc. Hrvoja Potrebice koje će se održati u srijedu, 5. prosinca u 18,00 sati kojim će se predstaviti najnoviji rezultati arheoloških istraživanja na lokalitetima oko Kaptola.

“Moći će se pogledati i dio materijala koji je stigao s restauracije, a ovo predavanje je svojevrsna najava međunarodnog znanstvenog skupa “Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena – ponovno premišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu” koje će se održati u petak i subotu, 7. i 8. prosinca u Gimnaziji Požega, s početkom u 9,00 sati. Uz to, u četvrtak 6. prosinca, Gradski muzej imat će štand sa svojim publikacijama i suvenirima u Pješačkoj zoni te ćemo počastiti građane s toplim čajem i gojtanima, a tijekom cijelog ovog tjedna, posebno u subotu 8. prosinca u sklopu turističke ture po gradu koju organizira TZ Grada Požege, građani će moći besplatno razgledati izložbu,” rekla je ravnateljica Pavličić Hein. Tijekom ovog, zbivanjima bogatog tjedna, požeški muzealci predstavit će i novi kalendar Muzeja koji ove godine donosi mali izbor iz vrijedne muzejske Zbirke fotografija, najavila je kustosica povijesti Ivana Domanović.

“Kalendarom za iduću godinu željeli smo javnosti predstaviti jednu od naših najvećih zbirki, a to je Zbirka fotografija i negativa koja trenutno broji više od 7 350 predmeta. Izabrane fotografije prikazuju nekadašnje Požežane u raznim svakodnevnim i nesvakidašnjim situacijama, događajima i prostorima,” naglasila je Ivana uz napomenu kako su ovim kalendarom željeli napraviti i svojevrstan uvod u izložbu fotografija koju će otvoriti 8. ožujka 2019. godine, a koja je posvećena Ceciliji Wollner, prvoj požeškoj fotografkinji. Do tada, očekuje vas Tjedan Gradskog muzeja Požega!

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn