GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Klub čitatelja vlastite prošlosti “U Požegi na Orljavi, svi su veseli”

Datum objave: 28. 3. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA –  Klub čitatelja vlastite prošlosti, projekt digitalizacije obiteljskih fotografija kojim Gradski muzej Požega između ostalog uspješno dokazuje da prošlost grada i okolice ne čine samo povijesne osobe nego svi njegovi stanovnici, ovog petka, 31. ožujka pripremio je novu fotopriču  “U Požegi na Orljavi, svi su veseli”.

U sklopu projekta digitalizacije starih fotografija poznatog kao Klub čitatelja vlastite prošlosti, Gradski muzej Požega pripremio novu fotopriču vezanu uz glazbu i nekadašnje načine zabavljanja Požežana. Pjesma je pratila čovjeka od rođenja do smrti, bila neizostavni začin svakom druženju, ispušni ventil u svakom poslu, pokretač svakog veselja. Ovu zanimljivu priču ispričat će više od sto i pedeset nikada viđenih fotografija iz obiteljskih zbirki Požežana s razlogom pod naslovom „ U Požegi na Orljavi, svi su veseli“.

Podsjetimo, projekt Klub čitatelja vlastite prošlosti  digitalizirao je (skenirao i prikupio podatke) za više od  21.500 fotografija iz 69 obiteljskih zbirki  Požege i područja Požeštine spašavajući iznimno vrijedne dokaze načina života, običaja, svakodnevice, arhitekture, izgleda ulica i krajolika, zaboravljenih obrta, kulturnih i sportskih, gospodarskih i ostalih djelatnosti prošlog stoljeća. Ne samo da su obrađene obiteljske fotografije bezvremenski izvor za brojne istraživače, nego su i način prenošenja, čuvanja već zaboravljenih vrijednosti, sjećanja na obitelji i pojedince iz susjedstva o kojima ništa ne znamo, sredstvo za jačanje identiteta cijele naše zajednice.

Ulaz na događanje koje će se održati 31. ožujka u 19 sati u Gradskom kazalištu Požega je besplatan.

TEKST: S. P.                  FOTO: GMP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn