GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Izložba nastavnih sredstava i pomagala

Datum objave: 27. 4. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA- U Gradskom muzeju Požega, u suradnji s Muzejom Đakovštine, otvorena je gostujuća Izložba nastavnih sredstava i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Nostalgična izložba podsjetit će posjetitelje na predmete koji su danas gotovo zaboravljeni, a nekada su bila važna odgojno- obrazovna sredstva.

Kroz 70-tak izložaka, od globusa, tintarnica, zidne početnice s ilustracijama za učenje abecede, pisaće mašine, kultne singerice do drvenih pernica i ručnih radova sa satova domaćinstva, izložba autorice časne sestre Marije Estere Radičević, pripovijeda nam o davnim vremenima ali i vrijednim učiteljicama i učiteljima koji su ostavili neizbrisiv trag u odgojno-obrazovnom radu kroz ženske pučke škole, klasične gimnazije, dječja obdaništa i zabavišta, domaćinske škole, više djevojačke škole i brojne druge ustanove koje imale prosvjetiteljsku zadaću. Izložbom, kako je istaknula sestra Estera, predstavljen je tek mali dio onog čime su se Milosrdne sestre sv. Križa služile u svom radu s mladima.

nn

“Uz zahvalnost svima onima koji su dali dio sebe u odgoj i obrazovanje mladih naraštaja stavljamo ovo blago pred vas da se i vi sjetite svojih školskih dana i svih onih koji su vam pomogli da završite školu te da vaš život bude ostvaren i dostojan čovjeka,” poručila je sestra Estera okupljenim posjetiteljima. Izložba je otvorena uz glazbeni program u kojem je nastupio Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem učiteljice Ljube Šolić.Izložba će biti otvorena do 9. lipnja 2017. godine.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn