GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Izložba minijatura Muzeja Slavonije

Datum objave: 20. 1. 2016. | Kategorija: Kultura

Ljupki cuvari uspomena - pozivnica

POŽEGA – Gradski muzej Požega ugostit će Muzej Slavonije u Osijeku kako bi i požeški ljubitelji tradicije i povijesti mogli uživati u “ljupkim čuvarima uspomena”, portretnim minijaturama koje je hod vremena davno smjestio upravo u – uspomene.

Zbirka slika i okvira Muzeja Slavonije sadrži 32 portretne minijature koje vremenski obuhvaćaju razdoblje od 1770. do 1926. godine. Rad su stranih ili putujućih umjetnika, a najranije minijature nisu signirane. Izložene minijature pokazuju raznolikost tehnika izrade.Naručitelji umjetnina, a također i kolekcionari, bili su slavonsko plemstvo, kao i bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja.

Izložene minijature pokazuju različite važne događaje koji su bili povod slikanja minijatura: obilježavaju rođenje i smrt, zaruke i vjenčanja, slikane su zbog razdvojenosti voljenih osoba, da naglase društveni status portretiranog. Najbrojnije su minijature na bjelokosti, slikane akvarelom, pastelom ili temperom; akvarelom na papiru. Posebno su zanimljive minijature izrađene u vosku pa bojene te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu (profili i siluete). Najveći broj izloženih portretnih minijatura sačuvan je iz vremena bidermajera, koji predstavlja uzlet izrade minijatura, a riječ je  uglavnom o djelima cijenjenih austrijskih portretista i minijaturista.

Na otvorenju izložbe govorit će autorica Andreja Šimičić, kustosica Muzeja Slavonije u Osijeku te muzejski pedagog i ravnatelj MSO-a Denis Detling.

TEKST: S. Pok     FOTO: pozivnica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn