GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – „Ljubo Ivančić: Vama“, izložba slika i crteža

Datum objave: 01. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Bogati program obilježavanja Dana grada i župe Bezgriješnog začeća blažene djevice Marije službeno je, kako i priliči svakoj pravoj urbanoj sredini, „startao“ iz Gradskog muzeja, iznimnom izložbom slika i crteža jednog od naših najboljih poslijeratnih umjetnika -„Ljubo Ivančić: Vama“.

Od kako se „prostorno ponovio“, Gradski muzej Nova Gradiška dobio je i neku novu dobru energiju i poklonike kulture i umjetnosti počeo navikavati na kvalitetne sadržaje. Takva je i iznimna izložba postavljena u okviru sadržaja obilježavanja Dana grada i župe Bezgriješnog začeća blažene djevice Marije, kojom se Novogradiščanima, slikama i crtežima, predstavlja Ljubo Ivančić. Riječ je o jednom od naših najboljih poslijeratnih slikara, samozatajnom umjetniku iz čijeg ateljea, kažu kritičari, nije izašla ni jedna loša slika i čiji je se opus, nakon što je 2003.godine umro, u javnosti valorizira tek posljednjih godina.

O vrijednosti događaja govori činjenica kako je riječ o prvoj samostalnoj autorovoj izložbi na prostoru Slavonije i Baranje, koju svakako treba pogledati, i to ne samo jednom, kako je, prilikom otvorenja, rekao autor, Miroslav Pišonić, viši kustos.“ Govoriti o ovako velikom umjetniku nije ni malo lako. Koliko god da nabrajamo biografske podatke, nikad nije dovoljno, jer Ljubo Ivančić je puno više od šturih informacija, iznimno važan umjetnik na našoj likovnoj sceni, slikar koji je obilježio drugu polovicu 20.stoljeća i u nasljedstvo nam ostavio brojna vrijedna umjetnička djela sa snažnom porukom. Stoga vas pozivam da ponovno dođete pogledati izložbu jer jednom nije dovoljno.“, rekao je, pozdravljajući novogradiške poklonike umjetnosti, Miroslav Pišonić.

Uz specifičnu samozatajnost i nesklonost samopromociji, Ljubo Ivančić, je, kao i svi veliki umjetnici, na specifičan način i stvarao. Govorio je o tome na svečanosti otvorenja izložbe, Damir Sokić, profesor, umjetnik i autorov zet, koji zajedno s kćeri Ljube Ivančića, Ninom Ivančić, brine o slikarevoj ostavštini. “ Mnoge od ovdje izloženih slika nisu nikada bile prikazane za vrijeme autorova života. Naime, on je bio iznimno samozatajan čovjek koji je živio u ateljeu i slikao svakodnevno desetljećima. Slike su iz mraka dolazile na platno, a kada bi ih završio, „friške“ bi ih stavljao jednu na drugu, pa bi se zaslijepile. Nakon njegove smrti, njegova kćer i ja pronašli smo tu hrpu i počeli smo izlagati ova, po mnogo čemu, posebna umjetnička djela.“, upoznao je Damir Sokić.

Izložbu slika i crteža „Ljubo Ivančić:Vama“ otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić. „ Velika je ovo vrijednost za naš grad i u umjetničkom smislu, vjerujem najljepše što nam se dogodilo u ovoj godini. Riječ je o nevjerojatnoj izložbi koju ćemo svi imati potrebu pogledati bar još jednom i uvjeriti se u kvalitetu izloženih radova.“, rekao je gradonačelnik Grgić. Osim što će poklonicima likovne umjetnosti pružiti priliku za istinsko zadovoljstvo, izložba akademskog slikara Ljube Ivančića „poslužila“ je i u edukativno-kreativne svrhe, za radionicu crtanja pod „mentoriranjem“ Miroslava Pišonića.

TEKST: S. Tarbuk FOTO: Facebook GMNG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn