GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Izložba Ive Kerdića povodom 70.godišnjice umjetnikove smrti

Datum objave: 26. 10. 2023. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U petak, 27.listopada u Gradskom muzeju Nova Gradiška, u povodu 70.obljetnice umjetnikove smrti, bit će otvorena izložba radova Ive Kerdića, svjetski poznatog hrvatskog medaljera i kipara rođenog u Davoru, izraslog u posavskom, slavonskom blatu. Uz izniman umjetnički značaj izložba je, poručuju iz Gradskog muzeja, pokušaj da se osim djela, sazna ponešto i o Kerdićevom životu

Povodom 70. godišnjice umjetnikove smrti, u Gradskom muzeju Nova Gradiška, u petak, 27. listopada, bit će otvorena izložba Ive Kerdića. Riječ je o svjetski poznatom, hrvatskom medaljaru i kiparu, umjetniku  izraslom iz našeg slavonskog, posavskog blata, rođenom u Davoru, 19. svibnja 1881., koji je svoju Slavoniju i njene ljude osobito volio, o čemu svjedoče njegove brojne medalje i plakete. Unatoč brojnim uspjesima, mora se priznati kako je Kerdićev rad i dan danas, više zapažen u inozemstvu nego kod “kuće”, iako je nakon školovanja i povratka u Hrvatsku, do kraja života djelovao upravo u Zagrebu. Autor je preko 500 medalja, mnogobrojnih predmeta umjetničkog obrta kao i spomeničke plastike, a valja spomenuti i njegovu značajnu pedagošku ulogu kao profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kroz koju je u svijet umjetnosti ispratio mnoge mlade generacije.

Kerdić je tijekom svog umjetničkog života izlagao na brojnim izložbama od Pariza, Beča, Londona, New Yorka, Bruxellesa, Beograda, Zagreba, Osijeka a djela mu se nalaze u mnogim eminentnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. Za svoj je rad primio više pohvala i nagrada. Fundus Gradskog muzeja Nova Gradiška čuva ukupno 52 Kerdićeva predmeta (dokumente, fotografije, medalje, plakete, značke, skulpture, kalupe, crteže, slike), a zbirka je nastala putem otkupa i zahvalnošću pojedinaca, poput Mila Nardellija i Slavice Kerdić, koji su zbirku u nastajanju, nesebično, upotpunili svojim donacijama. Uz izniman umjetnički značaj, izložba je, poručuju iz Gradskog muzeja, pokušaj da se, osim djela, sazna ponešto i o Kerdićevom životu, a svi zainteresirani moći će je pogledati do 15. prosinca 2023.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn