GRADSKE VIJESTI IZ POVIJESTI – “Najmanje se za čišćenje snijega pobrinuo grad…”

Datum objave: 12. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Subota je, vani hladno, u kući toplo.Uz kavicu ili čaj, valja pogledati što ima novog u gradu, zemlji i svijetu. Ili možda – što ima starog, što se zbivalo i zapisivalo neke davne požeške subote…

Dana 20. siječnja 1923. godine u Požegi je napadao snijeg koji je iznenadio gradsku upravu i donio električne poteškoće, poskupilo je telefoniranje, javnozdravstveni problem je šarlah, a pojavila se i potražnja za “boljom djevojkom”. Pa, idemo malo prolistati novine 🙂

Snijeg
Snijeg napadao je u četvrtak i petak u tolikoj visini da savremenici ne pamte tolikoga. Mjestimice napadao je snijeg i u visini od metar i po. Većina kućevlasnika pobrinula se tih dana da ispred svojih kuća očiste snijeg, e da ne bi možda bili globljeni. Jedan dio kućevlasnika čekao je da snijeg prestane padati, tako da ispred kuće nije bilo moguće proći. No najmanje se za čišćenje snijega pobrinuo grad tako da prelazi jednostavno nijesu čišćeni. Čini se da naši gradski upravnici nijesu vidjei kako se na pr. U Zagrebu čiste ulice od snijega, jer bi onda znali da se ne čisti sa tri čovjeka, kada napada ovoliki snijeg.

Šarlah
U Požegi se pojavio šarlah.

Električne poteškoće
Poradi velikog snijega zabrtvio se na nekoliko mjesta dovodni kanal, a osim toga i sama Orljava, te su poduzete radnje da se ove zapreke uklone. Radi toga je u četvrtak navečer uspostavljena struja pogonom na ulje, dok se ne uklone ove zapreke u dovodnom kanalu.

Nove telefonske takse
Novine javljaju : Počam od 20. o.mj. naplačivat će se na telefonskim stanicama slijedeće takse : U prvoj zoni na udaljenosti 100km za razgovor od 3 minute Din 10, u drugoj zoni od 100-200km Din 15, u trećoj zoni od 200-400km Din 20 i u četvrtoj zoni preko 400km Din 25. Ova nova telefonska taksa je za 20% veća od dosadnje.

Objava
Čast nam je objaviti gospodi trgovcima te cjelokupnom građanstvu grada Požege da smo od dana 18.siječnja 1923. otvorili špeditersku radnju u Trumbićevoj ulici br. 36, te smo pripravni u svako doba preuzeti poslove koji u tu struku zasijecaju. Za savjesnu i valjanu izvršbu svih povjerenih nam poslova jamčimo, te za što brojnije povjerenje molimo, bilježeći se sa veleštovanjem Makso Singer i drug.

Oglas
Bolju djevojku traži za ljekarnu, nastup 1. veljače.
Mr.Ph. Vladimir Csillagh, Požega

TEKST: A. Nedela    FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn