GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Stručnim skupom obilježena 200. obljetnica rođenja Ivana Filipovića

Datum objave: 27. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stručni skup prilika je da se još jednom oda počast životu i radu Ivana Filipovića, analizira njegov doprinos u razvoju hrvatskog odgoja i obrazovnog sustava te osnaži njegov utjecaj u suvremenom društvu, rečeno je na skupu.

Gradska knjižnica Požega ugostila je stručni skup za knjižničare pod nazivom “Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.)” koji se održava u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Stručni skup prilika je da se još jednom oda počast životu i radu Ivana Filipovića, analizira njegov doprinos u razvoju hrvatskog odgoja i obrazovnog sustava te osnaži njegov utjecaj u suvremenom društvu, rečeno je na skupu. Hrvatski pedagog, književnik i leksikograf Ivan Filipović svijetli trag svog djelovanja ostavio je i u Požegi, gdje je doselio 1854. godine te ostao punih devet godina. Njegovom inicijativom u Požegi je 1863. godine osnovana Narodna čitaonica, a te iste godine, prigodom odlaska iz Požege, proglašen je počasnim članom Požeške županije.

Nazočne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo „Kao ravnateljica Knjižnice sretna sam jer smo ugostili vrlo važan događaj na kojem ćemo čuti o značaju lika i djela Ivana Filipovića u našoj Požegi. Ono što mi je posebno drago kao knjižničarki je to da je upravo Požega otvorila tu dimenziju razmišljanja, raspravljanja pa i današnjih izlaganja, gdje će se naglasiti veza između njegovog djelovanja i knjižnica. I to ne samo školskih knjižnica, nego narodnih, budući da su odgoj, obrazovanje pa onda i cjeloživotno učenje te knjižnice kao takve, bilo školske ili narodne, usko vezani “ rekla je ravnateljica Šutalo.

Kao pedagog, Ivan Filipović je prožimao sve struke, a tijekom cijelog ovog projekta idemo njegovim putevima, naglasila je voditeljica projekta doc.dr.sc. Snježana Dubovicki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Stručni knjižničari upravo nastavljaju misiju i viziju koju je Ivan Filipović imao kada je tražio da svaka škola mora imati knjižnicu, rekla je savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Adela Granić.

“U proteklim godinama mi smo se transformirali i prilagođavali novim trendovima. Sada u školskim knjižnicama, mogu to s ponosom reći, radi 95 posto diplomiranih knjižničara. Od čuvara pisane riječi i posudbe postali smo vrsni edukatori na mnogim područjima poput medijske, digitalne, informacijske pismenosti, ali i one najvažnije, a to je čitalačka pismenost. Da smo dobri u svome poslu potvrđuju mnoge nagrade, ali ovim putem ću istaknuti da je šest školskih knjižničara dobilo upravo „nagradu Ivan Filipović“, a ove godine čak 39 školskih knjižničara dobilo je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. To samo potvrđuje koliko vrijedimo i koliko znamo. Iako ponekad samozatajni, školski knjižničari su dijamant u rudniku, mnogo rade i mnogo vrijede, ali treba ih izvesti na svjetlo dana kako bi i drugi prepoznali njihovu vrijednost. Zahvaljujem Filozofskom fakultetu i Osnovnoj školi Velika Kopanica na ideji i realizaciji obilježavanja 200 godine rođenja Ivana Filipovića.“ rekla je Granić. Stručni skup otvorio je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

“Danas nas je ovdje u Požegi okupio u svojoj 200. obljetnici rođenja Ivan Filipović, pedagog, književnik, čovjek širokih pogleda i interesa. On je možda na određeni način jedan od domaćina ovoga skupa, jer njegove veze s požeškom knjižnicom, danas Gradskom knjižnicom Požega, u ono vrijeme, u devet godina dok je živio i radio u Požegi, bile su vrlo snažne. Njegova uloga i doprinos razvoju u knjižnice u to doba bio je toliko velik da današnja knjižnica, koja je na neki način sljednik knjižnice iz njegovog doba, doista ga može smatrati svojim. Znanstveni i stručni radovi koje ćete prezentirati na ovom skupu i spoznaje iz tih radova postat će, kao što je i sam Ivan Filipović, dio požeške povijesti” rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić. U sklopu oblježavanja otvorena je izložba arhivske građe i likovnih radova o Ivanu Filipovuću te predstavljena znanstvena monografija.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn