GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Nagrađeni Najčitatelji 2023. godine

Datum objave: 15. 12. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na prigodnoj svečanosti Gradska knjižnica Požega danas je jubilarni 20.puta nagradila svoje Najčitatelje 2023. godine. Najčitatelji koji su Knjižnicu, osim za posuđivanje knjiga, prepoznali i kao mjesto boravka, susreta i učenja nagrađeni su u devet kategorija.

Najčitatelj Gradske knjižnice Požega održava se već 20 godina, a riječ je o programu nagrađivanja najvjernijih čitatelja, čime se potiče kultura čitanja i ljubav prema pisanoj riječi. Pored toga, radi se i o prvom nagradnom programu u konceptu rada nove Knjižnice, stoga su na popisu i neke nove kategorije najčitatelja koji su novu Knjižnicu, osim za posuđivanje knjiga, prepoznali i kao mjesto za boravak, susret, učenje, čitanje, provođenje slobodnog vremena te suradnju i rast kroz zajednicu.Ove je godine u devet kategorija odabrano 18 najčitatelja.

u kategoriji Najčitatelji Dječjeg odjela nagrađeno je pet korisnika – Erik Trlaić kao Najmlađi aktivni korisnik, Leo Polić u kategoriji Najpredškolac, među školskim uzrastom od prvog do četvrtog razreda za najčitateljicu izabrana je učenica Klara Škoda, a Sara Nedić dobitnica je nagrade Najčitatelj školskog uzrasta od petog do osmog razreda. Petra Šubara je Najčitateljica iz Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel provodi u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. U kategoriji Najčitatelj Odjela književnosti nagrađene su dvije korisnice i to Anita Miličić i Katarina Švajcer. Znanstveni i studijski odjel na kojem mnogi korisnici uče i pišu stručne radove nagradio je kao svoje najkorisnike Barbaru Kovačević i Luku Vrkljana. Odjel za mlade i multimediju u Gradskoj knjižnici Požega omiljeno je mjesto za brojne gamere među kojima se ističe Stjepan Đurić, a u kategoriji Najkorisnici Dnevnog boravka za mlade titulu su odnijela dvojica braće, Marko i Josip Antonio Kovačević.Knjižnica nije zaboravila ni online korisnike, pa je u kategoriji Najčitatelj e-knjige nagradu odnijela Antonija Matijević.

U kategoriji Najvjerniji korisnik nagrađena je Slavica Budić, korisnica koja je vjerna članica Knjižnice još od davne 1985. godine, a najsuradnice su Knjižnice u 2023. godini Kornelija Marks i Andrijana Nemet-Kosijer. U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom ove godine nagrada je pripala Udruzi GFR Film-video. Suradnja s tom udrugom iznjedrila je literarni natječaj Jednominutna priča u kojem je sudjelovalo 214 autora iz cijele Hrvatske s ukupno 401 jednominutnom pričom, kao i istoimeni festival. Gradska knjižnica Požega kao treći životni prostor mjesto je u kojem čitave obitelji pronalaze nešto za sebe. Među njima je i obitelj Paulić, Miroslav, Katarina, Julijana i najmlađi član Iskon, koji su uključeni u brojne aktivnosti i programe Knjižnice, zbog čega su zasluženo odnijeli ovogodišnju titulu Najobitelj.

Najčitateljima su uručena priznanja i prigodne nagrade te im je osigurano besplatno jednogodišnje članstvo u Knjižnici. Svi oni, svojim dolaskom, suradnjom, podrškom, korištenjem mogućnosti koje knjižnica nudi, potvrdili su kako je Gradska knjižnica Požega doista ne samo požeško središte kulture, već i mjesto gdje uče, rastu, razvijaju se i tako grade nove prostore i vidike cjelokupnog razvoja zajednice.

TEKST: S. Pok                      FOTO: D. Oroz

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn