GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Književni susret s Ivanom Šojat

Datum objave: 06. 11. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega 10. studenoga u 19,30 sati održat će se književni susret s Ivanom Šojat i predstavljanje njenog novog romana “Rogus”.

Rogus je priča o posljednjoj spaljenoj vještici u Osijeku Anici Pavković, ali i priča o mladoj osječkoj arheologinji Angelini Pavković.
Angelina Pavković na životnoj je prekretnici: obožava svoj posao, ali sve drugo postalo je kolotečina. Svjesna je da dalje ovako ne ide. Žarko želi upisati doktorat, a sa svojim partnerom, perspektivnim fizičarem Jakovom, nikako da pronađe zajednički jezik. Kada na jednom osječkom lokalitetu otkrije mjesto gdje su spaljivali vještice, život joj se okrene naglavce. Zainteresira je slučaj prezimenjakinje joj Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1738. Odjednom sve postaje jasnije i njezini snovi i ono što se događa oko nje. Počinje se pitati je li ona njezina reinkarnacija, tko je Jakov, a tko njezini prijatelji, gimnazijska profesorica Jasna, s kojom se druži od malih nogu, kolega arheolog Igor i drugi oko nje…

Ivana Šojat u Rogusu fascinantno spaja dva svijeta, dva Osijeka, suvremeni i barokni, te pripovijeda o ženama koje se i danas kao i prije gotovo tristo godina jednako bore za svoje pozicije u muškom svijetu. Junakinje Rogusa stvarne su u svojim strahovima, kao i u svojoj snazi da izdrže najokrutnija mučenja i pobijede smrt, kao posljednja “vještica”, te da se izbore za sebe, svoje snove, ljubav i strast poput Angeline.

TEKST: S. P.           FOTO: fraktura.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn