GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA – Izložba o umjetničkoj i komunikacijskoj snazi stripa

Datum objave: 16. 2. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega do 14. ožujka 2024. godine postavljena je izložba “Živio strip! Živjele strip-reklame!” autora Veljka Krulčića. Izložba obuhvaća ukupno 33 ponajboljih crtača i crtačica u povijesti hrvatskog stripa.

Strip-reklame prisutne su u hrvatskom tisku gotovo jedno cijelo stoljeće, a njihova višestoljetna tradicija i vrijednost prikazane su u sklopu izložbe Živio strip! Živjele strip-reklame! koja je od 15. veljače do 14. ožujka 2024. godine postavljena na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Autor je izložbe Veljko Krulčić, novinar i publicist te organizator nekoliko izložbi zahvaljujući kojima je strip prvi put uveo u hrvatske muzeje.
Strip-reklame kraće su forme stripa kojima se promoviralo (reklamiralo) neki novi ili postojeći proizvod na tržištu. Crtači i crtačice, ističe autor ove izložbe, pristupali su izradi reklamnih stripova s istim profesionalnim žarom kao i svakom drugom stripu koji su stvarali.

Iz tog profesionalnog pristupa proizlazi i visoka komunikacijska snaga stripova predstavljenih u sklopu izložbe koja će biti postavljena na Galeriji svjetlosti. Izložba obuhvaća ukupno 33 crtača i crtačica stripa, a osim broja crtača, fasciniraju i njihova imena s obzirom na to da se radi o ponajboljim autorima u povijesti hrvatskog stripa. Posebno mjesto na izložbi pripalo je i kultnom požeškom strip magazinu “Patak”.

S kulturološkim i marketinškim vrijednostima stripa kao izražajne forme danas su se upoznali i požeški gimnazijalci predvođeni profesoricom Verom Ćuže Abramović.

Izložba je na Galeriji svjetlosti postavljena do 14. ožujka 2024. godine, a sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

TEKST: S. Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn