GRAD POŽEGA – Sanacija centralnog križa na Groblju sv. Ilije

Datum objave: 22. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U tijeku je sanacija kompleksa centralnog križa na novijem južnom dijelu Groblja sv. Ilije u Požegi. Radove je danas obišao požeški gradonačelnik Darko Puljašić s Antom Bekićem, direktorom tvrtke Komunalac d.o.o. koja provodi radove.

Centralni križ podignut je 1995. godine u spomen na poginule hrvatske branitelje i tijekom godina na njemu su nastala brojna oštećenja. Grad Požega prepoznao je potrebu sanacije ovog mjesta na kojem se održavaju misni obredi, polažu vijenci i pale svijeće pri obilježavanju značajnih blagdana i obljetnica spomena na poginule hrvatske branitelje te se pristupilo njegovoj sanaciji.”Tijekom vremena došlo je brojnih oštećenja i na betonskim i na metalnim dijelovima. Sanacija je tehnički vrlo zahtjevna, a vrijednost radova procijenjena je na 200 tisuća kuna (bez PDV-a), investitor je Grad Požega, a dio sredstava za uređenje pristupne površine koja nije obuhvaćena ovim projektom uložit će i Komunalac Požega d.o.o.”, naglasio je direktor Bekić.

“Grad Požega preuzeo je brigu o svim grobljima putem svog komunalnog poduzeća, no posebno smo osjetljivi kada je u pitanju ovaj projekt jer je riječ o spomenu na poginule hrvatske branitelje. Vrijeme da se centrali križ obnovi ali i osuvremeni, jer kako je rečeno, bit će i osvijetljen i puno dostupniji. Groblje sv. Ilije je doista vrlo uređeno i možemo se njime ponositi, a ovi radovi su bili logični slijed gdje smo u proračunu predvidjeli tih 200 tisuća kuna kako bi ovo mjesto pijeteta idućih 20 ili 30 godina bilo uređeno i dostojanstveno kako i zaslužuje,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Sanacija centralnog križa obuhvaća izvođenje građevinskih i kamenarskih radova, osvjetljavanje križa, obnovu metalne galanterije te izmjenu betonskih opločnika na centralnom platou. Rok za završetak radova prema Ugovoru je 15. prosinca 2018, no glavnina radova bit će završena već do blagdana Svih svetih.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn